2024. június 13. | 12:12

Nem csak a rosszul rögzített ülés, vagy nem megfelelően rögzített babaöv vezethet tragédiához.

A mai baba- és gyermekülések a lehető legnagyobb biztonságot nyújtanak az autóban utazó gyermekek számára, ugyanakkor csak akkor tudják ellátni funkciójukat, ha maradéktalanul betartjuk a biztonságos használatukat garantáló útmutatásokat.

Mint ahogy az élet minden területén, úgy ez esetben is az emberi tényező jelenti a legnagyobb hibalehetőséget, nem véletlen, hogy a Német Autóklub legutóbbi gyermekülés tesztjén sok, egyébként minden szempontból tökéletes ülés azért szerepelt rosszabbul, mert túl sok lehetőség merült fel a helytelen használatukra. Alább felsorolom az öt leggyakoribb hibát, amit véletlenül vagy éppen felelőtlenségből elkövethet a gyermekét szállító autós.

1. A legnagyobb hiba: csak a szomszédba megyünk, nem kell a gyermekülés

Meg amúgy is, amikor mi voltunk gyermekek, nem is voltak gyerekülések – hangzik el sokszor, ugyanakkor kevesen teszik hozzá, hogy 20-30-40 éve még jóval kevesebb autó is volt az utakon, ennek megfelelően arányosan kevesebb baleset is történt. A gyermek biztonságát szolgáló ülés ma kötelező, így erről kár vitát nyitni. Rövid távon is az, még ha tényleg csak pár percnyire mész is gyermekeddel, és lassan hajtasz. Joggal, hiszen a közúti balesetek túlnyomó többsége nem a híradókban bemutatott nagy sebességnél bekövetkezett karambol, hanem a relatív kis tempónál történő koccanás, tipikus példája ennek a parkolókban, vagy a piros lámpáknál történő ütközés.

Ugyanakkor már ilyen tempónál is szenvedhetsz komoly sérüléseket felnőttként is, egy gyermek esetében pedig még nagyobb az esélye ennek, különösen a legkisebbek esetében, akiknek izomzata még képtelen védekezni a hirtelen érkező fizikai behatásokkal szemben. Akármilyen rövid távra mész is hát, kösd be a gyermeket az ülésbe, azt hiszem, senki sem bocsátaná meg magának, ha a vele utazó gyermeknek akárcsak a legkisebb baja történne miatta.

2. Nem megfelelően rögzített babahordozó

A legnagyobb rizikófaktort éppen a legkisebbek biztonságos utaztatására szolgáló bébihordozóknál van, hiszen azokat jellemzően minden alkalommal a babával együtt berakod, illetve kiveszed az autóból. Azaz minden alkalommal fennáll a lehetősége annak, hogy véletlenül rosszul rögzíted a hordozót, márpedig egy esetleges balesetnél elszabadult babaülés tragikus következményekkel járhat.

Gyakori hiba a rosszul vezetett biztonsági öv, amikor nem az erre a célra kialakított rögzítési pontokon bújtatod át az övet, vagy nem megfelelően helyezed azt el a kialakított fülecskékben. Ilyenkor ugyanis az ülés a babával együtt egyszerűen kicsúszhat a biztonsági övből.

A gyártók erre külön felhívják a figyelmet és egyértelműen jelzik a megfelelő rögzítést, de sokszor ez is kevésnek bizonyul. A szülők esetében éppen a rutin jelentheti a rizikófaktort, érdemes minden alkalommal a becsatolás követően még egyszer meggyőződni arról, hogy megfelelően fűzted-e be az övet. Különösen érdemes ezt megtenni a lelkes családtagok önkéntes segítségekor a gyermek becsatolásánál, hiszen nem biztos, hogy mindenki számára elsőre világos, hogy valójában hogy kell biztonságosan rögzíteni az ülést.

3. „Hiszen amikor beraktam az ülést, kétszer is megnéztem, jól rögzítettem-e.”

Ezt a hibát ugyanúgy el lehet követni a gépjármű saját biztonsági övével rögzített gyermekülések esetében, csakúgy, mint az Isofixes rögzítésű üléseknél. Ellentétben a babahordozókkal, ezek az ülések többnyire az autóban maradnak, hiszen a nagyobbaknak szánt ülések jellemzően tíz kilónál is nehezebbek, és a gyermekkel együtt természetesen nem hordozhatóak. Az, hogy beszerelésükkor jól rögzítetted őket, még nem jelenti azt feltétlenül, hogy a tizedik, századik alkalommal is biztosan megfelelően vannak beszerelve. Elég, ha véletlenül kioldódik az ülést rögzítő biztonsági öv csatja – véletlenül megnyomja valaki, vagy szerencsétlen módon pont úgy pakolsz rá valamit, hogy kiold – és máris kész a tragédia.

Ugyanez igaz az Isofix rögzítésű ülések esetében: nem véletlen, hogy a gyártók minden esetben felhívják arra a figyelmet, hogy minden egyes utazás előtt meg kell győződni arról, hogy az ülés megfelelően van-e rögzítve, hiszen csak ebben az esetben nyújt védelmet a gyermek számára. Mindenki ismeri a reggeli/délutáni oviba, suliba rohanás szituációját, az ezzel járó kapkodást, de mégis, indulás előtt lényeges ellenőrizni az ülést.

Tipp: ne a rohanáskor kerüljön sor minderre, hanem akár még előző este.

Az ülések öveinek helytelen használata

Ez valamennyi, eddig említett ülés esetében fennáll, és sajnos a leggyakoribb hibák közé tartozik. Hiába ugyanis a helyesen rögzített ülés, ha az abban elhelyezkedő gyermek nincs megfelelően rögzítve, hiszen ilyenkor egy karambol esetén jobb esetben „csak” a rosszul futó öv okoz sérüléseket, rosszabb esetben a gyermek kirepülhet az ülésből…

A legtöbb gyermek szeret autózni, de még az náluk is előfordul, hogy nem túl együttműködőek a mozgásterüket természetszerűleg jelentősen korlátozó övek becsatolásakor. Márpedig a gyermekülések övei csak akkor védenek, ha – hasonlóan, mint a hagyományos biztonsági övek – kellőképpen feszesen vannak rögzítve, megakadályozva, hogy a gyermek kicsússzon. Gyakori hiba, hogy a kelleténél lazábbra hagyják az öveket, mondván, nehogy szorítsa a gyerkőcöt az öv: nem fogja, ahogyan a biztonsági öv sem szorít minket, és egy idő után teljesen hozzászokik az ember fia/lánya.

A nem megfelelően meghúzott öv esetében kibújhat a gyermek karja az öv alól, amely így már nem tud eleget tenni funkciójának.

A másik, különösképpen a hidegebb hónapokban jellemző hiba, hogy a rengeteg ruha miatt nem sikerül megfelelően beállítani az öv feszességét: ha csak egy mód van rá, ne kabátban üljön a gyermek az autóba: hosszabb úton úgyis melege lenne, rövidebb esetén pedig inkább rendszeresíts egy plédet, amit a gyermekre tudsz teríteni, a kabátot pedig add rá kiszálláskor.

4. A gyermekülés háttámlájának rossz beállítása

Az új ülések „együtt nőnek” a gyermekkel, azonban utóbbival ellentétben nem maguktól, hanem csak akkor, ha időről-időre a gyermek testméretéhez igazítod azokat. A különböző szűkítők mellett a legtöbb esetben az ülés saját öveinek magassága és a háttámla is állítható, a helyes beállítás esetén a fej mindkét oldalról megfelelően van megtámasztva, az átlós biztonsági öv pedig a gyermek vállának közepén fekszik.

Rossz beállítás estén az öv a nyakat dörzsöli, más esetben túl alacsonyan fut: mindkét esetben jelentős a sérülésveszély ütközés esetén, a túl magasan futó öv a nyakat veszélyezteti, az alacsonyan futó öv pedig nem képes megtartani a felsőtestet.

Tipp: ellenőrizd rendszeresen, néhány hetente az ülés beállításait, ehhez kérd bátran a gyermek segítségét, többségük számára a furcsán működő csatok és hevederek egyébként is izgalmasak.

+1 hiba: Bármennyi gyermeket kiszolgál egy ülés

Meglehet, ez megosztó lehet sokak számára, de az az igazság, hogy messze nem igaz, hogy egy gyermekülés bármennyi gyermeket kiszolgál, bármennyi ideig megfelel majd. Nem azért nem igaz, mert a gyártói lobbi újabb és újabb ülést akar rád sózni, hanem azon egyszerű alapelv miatt, hogy az ülésben felhasznált anyagok bizony öregszenek. A gyermekülés nem csak a gyermek részéről van jelentős strapának kitéve, de meg kell küzdenie az időjárás viszontagságaival is, hiszen jellemzően kemény mínuszokban és a nyári napsütés által felhevített időszakban is az autóban „lakik”. Nyilván a tervezésükkor erre odafigyelnek a gyártók, de törvényszerű, hogy ilyen körülmények között nem várható el az „örök élet plusz egy évnyi” biztonságos szolgálat egy üléstől.

Ez nem azt jelenti, hogy használtan nem szabad gyermekülést venni, de minden esetben nézz utána, hogy a gyártó mennyi időre garantálja az ülések biztonságát, hiszen ma már ezek esetében is létezik egyfajta szavatossági idő. „Jó esetben” természetesen ezen belül egyébként is inkább a kiömlött kakaó, kiszakított, kapargatott huzat és egyéb gyermekcsínyek elpusztítják a szerkezetet, de ne felejtsd el: ha egy szemre még jó állapotú, de tíz éve gyártott használt gumiabroncsot nem vennél meg jó szívvel az autóra, akkor egy gyermekülés esetében miért cselekednél másképp?

Amennyiben további hasznos tanácsokat keresel a babaülések kapcsán, nézd meg ezt a bemutatót! Ha a videó nem indulna el, YouTube csatornánkon is megtekintheted.

Depositphotos