2023. január 14. | 08:35

Olvasónk nem tud dönteni, használtautó-tanácsadónk segít.

„Üdvözletem, Gábor!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy a jelenleg használt peugeot 206 SW (1100 cm3, 60 LE) gépkocsimat lecserélném. Tetszik a 2010-es peugeot 3008 1,6 (120 LE) és a Chevrolet Cruze (5 ajtós változat) is, de nehéz döntenem. Állítólag a 3008-as, BMW motoros és eszi az olajat, a Cruze-ról nem hallottam rosszat. Szerinted melyik lenne jobb választás?

Segítségedet előre is köszönöm!

Tisztelettel: Ákos"

A kép illusztráció (Forrás: National Motor Museum / Heritage Images / Getty Images)

Kedves Ákos!

Engedtessék meg nekem ismét, visszatérően a szubjektivitás, amikor tanácsot adok. Különösen indokolt ez olyan esetekben, amikor a kiszemelt típusokkal van saját, illetve családon belüli tapasztalatom is. A Peugeot 3008, azon belül is a második szériás MINI modellekével megegyező 1,6-os benzines, Prince-motoros változat, valamint a Chevrolet Cruze éppen ilyen.

Bár az inkriminált 3008, amit közeli ismerősöm vásárolt néhány évvel ezelőtt, kétliteres turbódízel volt nagyon kevés megtett kilométerrel és ismert hazai előélettel. Rengeteg problémával sok időt töltött több szervizben, de megnyugtatóan nem sikerült ezeket rendezni. Nekem emiatt ez a Peugeot nem tartozik a kevenceim közé. 

Az 1,6-os Prince benzinmotor labilis, problémás volt a láncszakadással, olajfogyasztási problémákkal sok egyéb MINI és BMW típusnál is ismert jelenség. Természetesen gondos szervizelés, 10 ezer kilométerenkénti megfelelő minőségű olajcserékkel ezek jelentős része kiküszöbölhető, de tíz év körüli használt autók esetében nehéz pontosan felgöngyölíteni a korábbi használat módját, ha csak nem az első tulajdonostól vesszük az autót személyesen és az előélet minden apró részlete ismert.

Én a fentiek miatt a kettő közül feltétlen a Chevrolet Cruze típusra szavazok. Korábban magam is hoztam be ilyen típusú autót külföldről hazai vevő részére, aki utána nagy megelégedéssel használta a keveset futott, végig karbantartott, sérülésmentes és mindezek ellenére nagyon kedvező árfekvésű autót.

Szerintem dizájn, költségek és megbízhatóság terén a Cruze nem marad el a korabeli hasonló árkategóriájú többi típushoz képest. Az ötajtós változat különösen praktikus viszonylag kis külső méretével és jól pakolható óriási csomagtartójával. Az 1,6-os és 1,8-as szívó benzines változatok jól bevált konstrukciójú, Opel eredetű motorjai nem tartogatnak különösebb meglepetéseket.

Felkai Gábor


Felkai Gábor: ötven éve az autók körül!

Közel harminc éve foglalkozom autókkal legalább hobbiszinten, illetve kereskedőként. Valójában azonban már két éves koromban is elsősorban az autók érdekeltek, ha így nézem, inkább ötven éve. Több mint 50 saját autóm volt, amióta jogosítványt szereztem, ehhez adódik jó néhány további típus, amelyeket rendszeresen használtam rövidebb-hosszabb ideig, és lassan 20 éve veteránozom is.

A számok talán soknak tűnnek, pedig valójában érteni nem lehet az autókhoz, legfeljebb az átlagosnál kicsit több ismerettel rendelkezni róluk. Ezt a kis pluszt szívesen megosztom bárkivel, ha megírja vásárlással, eladással és típusválasztással kapcsolatos kérdését az info@alapjarat.hu címre. Amennyiben írsz nekünk, az megjelenik majd az Alapjárat.hu felületein, hogy mások is okuljanak.