2024. június 13. | 16:02

Így kezdj neki az ablaktörlő lapátok cseréjének, ha még sosem csináltad.

Kevés fontosabb szempontja van a biztonságos autóvezetésnek, mint hogy makulátlanul kilásson az ablakon a sofőr. Járva a bevásárlóközpontok parkolóit a félrekopott abroncsok, rothadó karosszériák és hiányos lámpák mellett az is feltűnik, hogy egyesek megdöbbentően maszatos ablakon keresztül nézik az utat. Bár ez napszaktól függően van, hogy észrevehetetlen a szélvédőn, viszont az alacsonyan világító reggeli és esti napsugarak tökéletesen elvakíthatják a sofőröket, ami borzalmasan balesetveszélyes.

A kopott ablaktörlő jelei

Ha azt tapasztalod, hogy esős időben csak bizonyos sávokon látsz át az ablakon, vagy csak egyszerűen elkezd csíkozni az ablaktörlő, ideje a cserének, mert a lapátok elkoptak.

Van, hogy az ablaktörlő borzalmas pattogásba kezd és vibrál a szélvédő törlésekor, daráló hangja van. Ilyen esetben a lapát anyaga elöregedett, a gumi kikeményedése miatt nem képes megfelelően törölni és csíkokat fog hagyni az ablakon. A kellemetlen kilátás mellett az ablaktörlő szerkezetét is terheli, ami később kikopik és lóghat.

Amennyiben a lapát végén már nem töröl semmit, ideje cserélni, mert a törlésre szolgáló gumi valószínüleg megsérült és fokozatosan egyre jobban leszakad, ez problémát fog okozni a biztonságos kilátásban. Ha az ablaktörlő használata közben a kopás jeleit mutatja, érdemes mielőbb kicserélni, mert a kopott alkatrész akár össze is karcolhatja a szélvédőt, aminek cseréje költséges lehet.

Hogyan tudom leszedni az ablaktörlő lapátot?

A régebbi autóknál jellemzően simán fel kell hajtani az ablaktörlő karját a motorháztető irányába. A kart holtpontig kell emelni, amikor már magától merőleges állásban marad a szélvédőhöz képest, ilyenkor könnyen le lehet szedni a vízlehúzókat, de figyelni kell arra, hogy a lapát nélkül álló kar nehogy visszacsapódjon a szélvédőre, mert könnyen megrepesztheti azt. Újabb autóknál előfordul a motorháztető kialakítása miatt, hogy egyszerűen nem lehet felhajtani a karokat, mert normál állásban azok rejtve vannak. Ilyenkor az autóhoz tartozó szervizleírásból kell tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell szervizállásba állítani az ablaktörlő karjait. Amennyiben sikerült, pontosan ugyan az a folyamat, mint az előző esetben.

Miért kell néha gyakrabban cserélni az ablaktörlőt?

A nyári időszakban finom por és pollenfelhő rakódik le az ablakra és az ablaktörlő lapátra, ezzel rontva a látási viszonyokat és használat esetén jelentősen csökkentve a gumilapátok élettartamát. A fizikális hatásokon kívül csökkenti a lapátok élettartamát az UV sugárzás is.

Az őszi időszakban a lehulló a faleveleket kell rendszeresen takarítani a lapátról, hiszen a ráragadt vizes falevelek lehetetlenné teszik a normális törlést. Ha a levéltörmelék rászárad a lapátokra és azzal együtt használja a sofőr, hamarabb kopik a vízlehúzógumi-réteg és gyorsan jön a csere időpontja.

A téli időszakban gyakori csapadékos idő miatt lényegesen nagyobb mennyiségű szennyeződés kerül a szélvédőre, ilyenkor az ablaktörlő lapátok többszörös terhelésnek vannak kitéve. Ilyenkor érdemes komolyabb figyelmet fordítani az ablakmosó tartály fagyálló ablakmosószerrel való feltöltésére, mert az ablaktörlő élettartamának növelése érdekében rendszeresen nedvesen kell tartani a szélvédőt, ha dolgoznak a lapátok. A reggeli indulások alkalmával meg kell takarítani a lapátokat és a szélvédőt a jégtől, mert egyrészt nyilvánvalóan rontja a látási körülményeket, de emelett nagyon hamar tönkreteszi a lapátokat is.

Hol lehet ablaktörlő lapátot vásárolni?

Ablaktörlő lapátot rengeteg helyen lehet venni, nem feltétlen kell egy hétre előre megtervezni a vásárlást, hiszen a benzinkutakon és minden nagyobb hipermarket autós osztályán ott vannak. Két fő típus létezik, vannak a fémvázas és a műanyag alkatrészekből álló szilikon lapátok. Bár a fémlapátok közül is kapható jó minőségű is, az olcsóbb szilikonos lapátok is hasonlóan jól törölnek.

Ablaktörlő lapát részei

Mire kell figyelni a vásárlás előtt?

  • Le kell mérni, milyen hosszúak a cserélendő lapátok
  • Meg kell nézni az autón, milyen csatlakozójuk van

Az ablaktörlő lapát minden autó első szélvédőjén van és cserélhető, de bizonyos esetekben a hátsó ablakon is található. Jellemzően hatféle lapátcsatlakozással találkozhatunk: kampós, oldaltengelyes, oldalzáras, csipeszes, bajonettes vagy vékonyított záras kivitelben. A lapát kiválasztásakor mindig figyelmesen olvasd el a csomagoláson lévő típuskompatibilitási leírást, mert attól, hogy a hossza megfelelő még nem biztos, hogy megfelelő csatlakozóval rendelkezik az adott autóra.

Ablaktörlők csatlakozói

Depositphotos