2022. december 06. | 12:59

Ezeket a tanácsokat érdemes lehet betartani, ha nem akarsz gyakran betérni a benzinkútra.

Magyarországon az utóbbi hetekben kilőttek az üzemanyagárak, tavalyhoz képest jelentősen megdrágult a tankolás idehaza. Ennek több oka is van, de ebben a cikkben most nem ezekkel foglalkozunk, helyette olyan üzemanyag-spórolós tippekről olvashatsz, melyek betartásával picivel több pénz maradhat a tárcádban a hónap végére. Íme a Magyar Gumiabroncs Szövetség tanácsai a hatékony vezetéshez.

Vezess ésszel!

A határozott gyorsítások mellett tanácsos időben felváltani, a kiválasztott sebességet érdemes alacsony fordulatszámon tartani. Akkor szükséges leváltani, ha a motor elkezd nyüszögni, a szemet érdemes a sebességváltásra figyelmeztető kijelzőn is rajta tartani, ha van.

Amikor csak lehet, használd ki a motorfékhatást! Nem célszerű kivenni az autót sebességből a piros lámpa felé gurulva, ugyanakkor takarékos megoldás idejekorán levenni a lábat a gázpedálról, és hagyni, hogy az autó az utolsó néhány száz métert - például a városhatár felé gurulva -, sebességben tegye meg ahelyett, hogy az utolsó pillanatban nagyot fékeznénk.

Természetesen az előző gondolat a manuális váltóval szerelt autókra igaz, az automata váltós modelleknél ez a szisztéma nyilván máshogy néz ki.

Van, amikor érdemes a gyaloglást választani

Az autó akkor fogyasztja a legtöbb üzemanyagot, amikor a motor az optimális üzemi hőmérséklet elérésén dolgozik. Tehát ha rövid útra megyünk, akkor nem érdemes beülni az autóba, inkább menjünk gyalog, vagy kerékpározzunk. Dízelmotorok esetében erősen ellenjavalt a rövideb távú használat: ilyenkor rossz a motor hatásfoka, magas a károsanyag-kibocsátása, az élettartama pedig lerövidül.

Üresben ne járasd a motort!

A járó motor akkor is fogyaszt üzemanyagot, amikor a jármű éppen egy helyben áll. Ebből kifolyólag érdemes leállítani a motort, ha az üresjárati idő várhatóan 20 másodpercnél hosszabb lesz (mondjuk egy vasúti átjárónál). A szakemberek szerint az indítómotorra és az akkumulátorra háruló többletterhelés ilyenkor nem jelentős, különösen, ha a motor már üzemmeleg.

Figyelj oda az elektromos berendezések használatára!

A bekapcsolt elektromos készülékek és egyéb fogyasztók (a világítás, a ventilátorok, a légkondicionáló, a biztonsági és kényelmi berendezések) üzemanyagköltséget generálnak. A bekapcsolt autóklíma például 100 kilométerenként akár 0,3-1,5 liter üzemanyag többletfogyasztást is eredményezhet. A nyitott oldalablakok és napfénytetők rontják a légáramlást, ezért szintén pluszfogyasztást okozhatnak nagy sebességnél. Előbbiek a városi forgalomban jelenthetnek üzemanyag-fogyasztási előnyt a légkondival szemben. Viszont ne spórolj a világításon, az ablaktörlőkön vagy a szükséges légkondicionáláson, ha az a biztonság rovására menne!

Ne terheld agyon a gépjárművet!

Minél nagyobb a tömeg, annál keményebben dolgozik a motor, 100 kilogramm többletterhelés akár 0,3 liter többletfogyasztást eredményezhet. A tetőcsomagtartók, tetőboxok és különösen a kerékpártartók jelentősen növelik az autó üzemanyag-fogyasztását, ha nincsenek használatban, érdemes őket eltávolítani. A hátsó ajtóra, illetve a vonóhorogra szerelt kerékpárszállító eszközök üzemagyag-fogyasztás szempontjából hatékonyabbak, mint a tetőre szerelt változatoké.

Érdemes minőségi gumiabroncsokat választani

A jó minőségű abroncsok 100 kilométerenként akár 0,5 liter üzemanyagot is megtakaríthatunk. Vagyis a drága, de alacsony gördülési ellenállású gumiabroncs élettartama alatt bőven visszahozza az árát. Fontos rendszeresen ellenőrizni az abroncsok nyomását is, már 0,3 bar légnyomáscsökkenés is növeli a gördülési ellenállást. Ezt az ellenőrzést havonta legalább egyszer célszerű elvégezni

Tartsd karban az autót!

Az üzemanyag-fogyasztás szempontjából fontos alkatrészekre (pl. légszűrő) oda kell figyelni, ha szükséges. A sok tankolást elkerülendő a rendszeres olajcsere is ajánlott. Emellett persze nem árt betartani a jármű gyártójának előírásait is.

Tanulj a profiktól!

Igénybe vehetők olyan vezetéstechnikai tréningek, ahol a biztonságos és gazdaságos autóvezetés fortélyait lehet elsajátítani. A tapasztalat azt mutatja, hogy a réges-rég berögzült vezetési szokásokon is lehet és érdemes változtatni.

Magyar Gumiabroncs Szövetség