A drift szó jelentése: csúsztatás, sodródás. Sokan még csak nem is hallottak róla. Sokan csak gyerekek bohóckodásának gondolják, aki viszont ismeri ezt a különleges sportágat az nagy valószínűséggel a rajongója.

Karolina Pilarczyk driftversenyző

Karolina Pilarczyk a King of Europe 2014-es futamon (forrás: Powertech Magazin)

A drift 1960-ban indult Japánból, az akkor még touge-nak nevezett hegyi versenyekből. A versenyek célja az volt, hogy az adott hegyi szakaszt minél rövidebb idő alatt teljesítsék. A győzelemért, sokan a raliból már ismert kanyartechnikát vették át. 1981-ban a japán autófanatikusok az eddig utcákon tartott versenyeket már nem tartották biztonságosnak, így versenypályára vitték tudásukat. Sokan követték őket és rendkívül gyorsan megszületett az amatőr drift.

Szerencsére nem álltak meg ezen a szinten és 2001-ben létrejött a D1 Grand Prix Series, azaz a profi drift liga. Jelenleg is ez a legelismertebb bajnokság a világon. Európába 2004-ben érkezett a versenysorozat, de az igazi ismertséget a 2006-ban megjelent Halálos Iramban: Tokiói hajsza című film hozta, ami után mindenki autóba ülve próbálta utánozni a filmben látottakat. Így terjedt el a drift, ahol már az autó egyáltalán nem halad a megszokott egyenes módon. A ralival ellentétben itt nem az idő, hanem az ív, a szög, a sebesség és az összkép kerül pontozásra. A drifthez hátsókerék meghajtásra, lóerőre és kellő őrültségre van szükség. Ez a rendkívül technikás sport, nagyon sok gyakorlást igényel.

"Egyszerűbb" közúti közlekedési vészhelyzetet gyakorolni csak életszerű körülmények között lehet.

Évszakváltáskor hasznos egy kis gyakorlás például csúszós, jeges úton. Magát a csúszást, a gépkocsi hirtelen kormánymozdulatra történő "viselkedését", a fékezést, a sodródást, a gumi tapadását, az autó képességeit − és a vezető felkészültségét − próbára kell tenni.

Nem tilos közúton is ezeket kipróbálni, de csak forgalommentes területen és fokozott figyelem mellett. Előnyt és nagyobb biztonságot jelent az, ha segítőtársunk figyeli, nem közeledik-e más jármű vagy személy. Ajánlott ellenőrizni, biztonságos-e az ottani környezet (nincs mély árok, fa vagy oszlop a közelben).

Hangsúlyozni kell, hogy közlekedési szabályszegés vagy a forgalom zavarása nem történhet gyakorlás címén!

Nagyobb biztonságot és szakértelmet ad, ha vezetéstechnikai tanpályán szakemberek (trénerek, instruktorok) vezetésével gyakorolhatunk. Itt elméleti felkészítés után alapozással, fokozott terheléssel tréningen sajátíthatják el a legfontosabb ismereteket. A rendőrség ezt a megoldást javasolja. Természetesen itt fizetni kell a képzésért, de arányaiban kevesebbet, mint amennyi kár keletkezhet, ha bekövetkezik egy baleset, nem beszélve a személyi sérülésről.

Az egyik legjobb prevenció a közúti közlekedés szabályainak betartása, melyhez további vezetéstechnikai ismereteknek kell párosulnia!

ORFK Szóvivői Iroda"

Kellő körültekintéssel lehet driftelni az utakon

Kellő tudás nélkül Te is így járhatsz

Ami azt jelenti, hogyha ezt valóban biztonságos körülmények között csinálod, akkor nem lehet belőle probléma. Megfelelő helyszín lehet erre egy elhagyatott parkoló, vagy egy betonos placc, ahol senkit sem veszélyeztetsz. Ha megtanulod az autód kezelni és uralni a legszélsőségesebb helyzetben az mindenképp csak az előnyödre válik. Nagyon fontos, hogy ez a tudás olyan váratlan helyzetekben menthet meg, amit nem is gondolnál. Egy hirtelen hóesésben igen hasznos tud lenni, ha nem ijedsz meg és taposol a fékre.

Legegyszerűbben úgy sajátíthatod el, ha beiratkozol egy vezetéstechnikai tanfolyamra, ahol egy erre megfelelő autóval tanulhatsz tapasztalt szakemberrel. Ha esetleg van egy hátsókerekes autó a birtokodban, akár el is mehetsz egy kifejezetten erre megrendezett drift edzésre, ahol biztonságos keretek között feszegetheted a határaid.

Ha nem is a drift a cél, de egy vezetéstechnikai tréningen nagyon sok hasznos dolgot tanulhatsz, ami adott esetben az életed is megmentheti.