2020. január 08. | 08:48

Ha még mindig parázol az új 95-ös benzintől, akkor csekkold le az oldalt.

Mint azt bizonyára már mindenki tudja, 2020. január 1-jén megnőtt a benzinbe és dízelbe keverendő biokomponensek legkisebb mértéke a magyarországi töltőállomásokon. Idehaza kisebb pánik tört ki az autósok körében, amikor kiderült, hogy az E10-es matricával jelzett üzemanyag hosszú távon kinyírhatja az öregebb benzines motorokat. Három magyar fiatalember úgy döntött, hogy összedob egy magyar nyelvű weboldalt, amit felkeresve bárki leellenőrizheti ingyenen, hogy a kocsija kompatibilis-e az E10-es benzinnel.

A három derék programozó (név szerint Magyar Zoltán, Szendi-Varga János és Vigh Zoltán) az ünnepek alatt döntött úgy, hogy két bejgli elfogyasztása közben létrehoznak egy E10 ellenőrző oldalt. Ilyen típusú oldalból létezik egy német nyelvű is egyébként, de én amondó vagyok, hogy használjuk inkább a magyart, ha már ez a három srác beleölt 4-5 napot a weboldal elkészítésébe.

Vigh Zoltán elárulta, hogy 37 ezer autó adatát töltötték fel az adatbázisba, ami nem kevés, ellenben nagyon sok, ez is jelzi, hogy a programozók komolyan vették a dolgot, alapos munkát végeztek. Azt azonban fontos tudni, hogy az adatok tájékoztató jellegűek.

Maga a keresés mindössze négy lépésből áll. Először is ki kell keresned a neked megfelelő márka nevét, majd ki kell választanod azt a modellt, amit használsz. Ha ezzel megvagy, akkor már csak annyit kell tenned, hogy megadod a kocsid évjáratát, aztán rányomsz a SZŰRÉS feliratú gombra.

Nekem egy 2006-os, 1,8-as Toyota Avensisem van, így nyugodtan tankolhatok a kocsimba E10-es benzint (ezt korábban a fentebb már említett német nyelvű kereső is megerősítette).

Én csak ajánlani tudom az oldalt, a kezelőfelület nagyon letisztult, pikk-pakk kiderítheted, hogy hosszú távon is összebarátkozhatsz-e az E10-es benzinnel, vagy sem.