csütörtök - 2023. március 23.
3.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Egy felmérés szerint a magyarok zömének szóba se jöhet most az autóvásárlás

2023. március 09. | 07:45

A legtöbben egyébként használt autót vennének, de az árak úgy elszálltak, hogy most inkább azt se.

Nem tért még magához sem az európai, sem a magyarországi autópiac. Ami az új autókat illeti, Európában az eladások közel 30 éves mélypontra zuhantak 2022-ben.

Magyarországon is tovább zsugorodott az újautó-piac, 2022-ben közel 13 százalékkal kevesebb új szemályautót helyeztek forgalomba idehaza, mint 2020-ban a Datahouse adatai szerint. A használt autók piacán pedig szintén visszaesés tapasztalható.

Ami az árakat illeti, a Használtautó.hu adataiből kiderült, milyen mértékű volt a drágulás 2022-ben. Eleve 5,8 százalékkal kevesebb hirdetést adtak fel az emberek, mint 2021-ben, a meghirdetett autók átlagára pedig 17,5 százalékkal 4,7 millió forintra emelkedett.

A K&H készített egy reprezentatív felmérést a tavalyi év végén, amelyben 30-59 év közötti embereket kérdeztek arról, vennének-e most autót és ha igen, akkor mennyit szánnának rá? Érdekes adatok jöttek ki a kiértékelés során.

Az még nem túl meghökkentő információ, hogy a legtöbben használt autó vásárlásán gondolkodnak. Átlagosan 2,1 milliót fordítanának a projektre, míg akik új autót vennének, ők 6,7 milliót. 

Az viszont már sokkolóbb adat, hogy a megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy egy éven belül autót venne, 29 százalékuk pedig nem zárta ki a lehetőséget.

Azt is megkérdezték, hogy inkább benzines vagy dízel autót vennének-e, előbbire 43, míg utóbbira a szavazatok 21 százaléka érkezett. Az ár itt is lényeges szempont, részben ezért is gondolkodnak kevesebben elektromos vagy hibrid autó vásárlásán.

Depositphotos
3 hónap alatt 12-szer kapták el jogsi nélküli vezetésért, ezután mégis a rendőrök elől menekülve csapódott árokba Megvan a terv, így akarják gyorsítani a forgalmat az M7-esen

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!