Elhagytam a rendszámtáblám, mit csináljak?

Kozma Ádám
Közzétéve:
2020-09-13, 13:00

Pánikra semmi ok, irány egy kormányhivatal vagy a legközelebbi rendőrőrs.

Nem ritka eset, hogy valaki elhagyja a rendszámát az autójáról, hiszen kisebb koccanások, parkolási sérülések jóformán elkerülhetetlenek a városban élők számára. Az sem ritka, hogy egyszerűen elöregedik a rendszámtáblatartó műanyagja, és a jó magyar kátyús utakon vagy az autópályázás menetszele miatt leesik.

Ha az egyik rendszámtáblád megsérült vagy elhagytad, nincs más dolgod, mint elballagni az legközelebbi kormányhivatalhoz, és húzni egy sorszámot a gépjárművel kapcsolatos ügyek kategóriájában. Ha megvan a rendszámtábla, de használhatatlan lett, akkor a „rendszámtábla megrongálódása esetén, annak utángyártása iránti kérelem”  vagyis az OKMIR00109 kódszámú ügymenetet kell kijárni, ha nincs meg az egyik hatósági jel, akkor  „Rendszámtábla elvesztésének, ellopásának bejelentése és rendszámtábla pótlására irányuló kérelem” vagyis az OKMIR00074 kódszámú bürokratikus útvesztő a te utad.

Van az a kellemetlen eset - ami már velem is előfordult -, amikor a kellemes reggeli madárcsicsergés közben a kocsihoz közeledve villámcsapásként ér a felismerés, hogy az autód minden rendszámának lába kélt. Na, ilyenkor érdemes nagy levegőt venni, és elfáradni a legközelebbi rendőrőrsre, mert nagy valószínűséggel ellopták, hogy illegálisan felhasználják azt. A rendőrségen felveszik a jegyzőkönyvet a az ellopott rendszámról, majd körözést adnak ki arra, te pedig folytathatod utadat a kormányhivatal irányába.

alapjarat rendszámtábla

Attól függően, hogy pontosan mi is történt, a hivatalba vinned kell magaddal: a megrongálódott rendszámot, vagy a rendőrségi jegyzőkönyvet. Ügymenettől függetlenül szükséged lesz a fentieken kívül a rendszámhoz tartozó forgalmira és a személyes azonosító okmányaidra, magyarul személyi és lakcímkártya vagy jogosítvány, esetleg útlevél szükséges. Amennyiben az autó nem a te neveden van, mindenképpen vigyél meghatalmazást, amihez sablont a kormányhivatal oldalán találsz, vagy itt közvetlenül le is töltheted.

Abban az esetben ha a rendszámtáblák közül csak az egyiket kell pótolni és az első alkalommal veszett el, 12 300 Ft lecsengetése után 3 héten belül hozzájutsz az új hatósági jelzéshez. Addig, amíg vársz a fém plakettra, a hatóságtól kapott igazolást hordozhatod magaddal, mert ha megállít a rendőr, azzal tudod igazolni a szabálytalan helyzetet.

Mindkét rendszámtábla eltűnése vagy a másodszorra köddé vált egyik darab esetén már kicsit macerásabb a dolog. Ilyenkor új hatósági jelzés kiállítására van szükség, ami némi adminisztrációs terhet és többletköltséget von maga után. Ha egyszerre tűnt el mind a két rendszámod, mihamarabb vedd az irányt a rendőrségre, mert ha valaki valami szabálytalanságot, ne adj isten’ valami bűncselekményt hajt végre vele, a végén még téged akarnak felelősségre vonni érte.

Ha már nagyon ramaty állapotban van a rendszámtáblatartód, érdemes kicserélni, ha még nem csináltál ilyet és kicsit fázol is a dologtól, Márkkal bemutattuk az egyik elterjedt típusú keret cseréjét, aminek a videóját itt éred el:

Kapcsolódó írások

2019. február 22.
Öt emoji közül választhatnak az egyedi rendszámtáblát rendelő ausztrálok
Q betűvel nem kezdődhet rendszám
2018. február 18.
Akár már 2018 májusára elfogyhatnak a P betűvel kezdődő rendszámok. Az ábécé soron következő eleme a Q, azonban nem kerülnek kiadásra a Q betűvel kezdődő azonosítók.

További hírek