Hol és hogyan vesz autópálya-matricát a magyar? Sokan talán még mindig az üzemanyagtöltő állomásokat választják, de ezen felül vannak kényelmesebb, ám nagyobb odafigyelést igénylő megoldások, mint az SMS, online platformok vagy telefonos alkalmazások. Sok helyen kényelmi díjat számolnak fel az online vásárlás során, ám meg lehet úszni anélkül is a matrica megvételét.

2020 novemberében az SMS-t választottam, elő is rántottam az okostelefonomat és megvásároltam a heti matricát. A Budapest-Balatonfüred-Szekszárd-Budapest útvonalat zökkenőmentesen teljesítettem a hétvége folyamán, majd rá pár napra jött is a meglepetéscsomag, benne az állt, hogy érvényes e-matrica nélkül közlekedtem. Utánajártam a dolognak, és akkor tűnt fel a telefonomban, hogy egy karaktert elírtam az matrica igénylésekor. Mi ilyenkor a teendő?

Felvettem a kapcsolatot a Nemzeti Útdíjfizetés Szolgáltató Zrt. kommunikációs osztályával, akik az alábbi tájékoztatást adták:

„Téves rendszám feltüntetése esetén – legfeljebb 3 karakter eltérésig – a téves rendszám miatt kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül – az 1470 Ft ügyintézési díj megfizetése mellett – lehetőség van a rendszám megfelelő módosításával a helyes rendszám rögzítésére. Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést. A módosítást követően a jogosultság a módosított rendszámra lesz érvényes a teljes érvényességi időn belül. A 0 (nulla) és az O karakterek, illetve az „1” és „I” karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során nem kell ügyintézési díjat fizetni.

Az ilyen jellegű tévesztések megelőzése érdekében rendszeresen felhívjuk ügyfeleink figyelmét arra, hogy autópálya-matrica vásárlásakor mindig – még a fizetés előtt – ellenőrizzék a megadott adatokat (rendszám, felségjelzés, díjkategória, érvényességi idő, esetleg megye) annak érdekében, hogy megelőzzék az ezen adatok eltévesztéséből, elírásából adódó kellemetlenségeket.”