2023. január 21. | 08:05

Az ADAC kiszámolta, melyik elektromos fogyasztó mennyi energiát fogyaszt átlagosan.

Szinte minden növeli az autó üzemanyag-fogyasztását, legyen szó klímáról, rádióról, szivargyújtóról való töltésről vagy az ülés- és kormányfűtésről. Érdekes azonban tudni, hogy mégis mennyivel. Az ADAC, vagyis a Német Autóklub kiszámolta, melyik fogyasztó mennyi benzin elégetéséért felel és mennyibe kerül ez pontosan.

A belső égésű motorok munka közben rengeteg hőt termelnek, amelyet könnyen fel lehet használni fűtésre, persze attól még az ehhez tartozó elektronika miatt szükség van több energiára, a klíma használata közben isfogyaszt az autó. Az autóban lévő fogyasztók az ablakemelőtől a fényszóróig mind áramot használnak, vagyis használják az autó akkumulátorát. Az akksi azonban a generátorról táplálkozik, amely pedig a motor energiáját használja fel működéséhez.

Minél több energiát használ az akkumulátor, annál több munka kell a generátornak is, tehát jobban igénybe veszi a motort, amelynek emellett még az autót is működtetnie kell, tehát több üzemanyagra lesz szüksége. Nagy általánosságban 100 wattnyi energia 0,1 liter üzemanyagot használ fel 100 kilométeren.

Ez végülis nem annyira sok, hiszen mit számít, hogy 6,5 vagy 6,6 literes az autó fogyasztása? Azonban ez csak átlag. Az autókban most már lassan minden is fűthető, a visszapillantó tükröktől egészen a kormánykerékig mindenbe apró, fűthető szálak futnak, ami nagyon is kényelmes, azonban – főleg folyamatos használat esetén – sok energiát használnak.

Ha ezek közül csak tegyük fel a tükör- és az ablakfűtés megy, emellett még az utastérben is 20 fok körüli hőmérséklet az állandó, ez akár 500 watt energiafogyasztást is jelenthet. Vagyis 100 kilométeren ez fél literrel több benzin, ami manapság egy teljes tankolás során több ezer forintot is jelenthet.

Az ADAC szerint egy átlagos kiegészítő fűtés akár 2000 wattot is elvihet 100 kilométeren, amely 2 litert jelent a méréseik szerint. Ez a mai 632 forintos benzin átlagárral számolva 1264 forintot jelent 100 kilométeren. Azonban mindezt lebontva azért látszik, hogy az egyes fogyasztók nem fognak liternyi benzint elemészteni. Íme egy táblázat az ADAC adatairól:

Forrás: ADAC

Ezek alapján látszik, hogy az elektromos fogyasztók eltérő mennyiségű áramot használnak és azok, amelyek nagyobbak, sőt fontosabbak, valószínű, hogy több energiát igényelnek majd.

Fontos azonban, hogy hiába jelenthet plusz pár ezer forintot például a szélvédőfűtés használata, az ablakok, illetve visszapillantó tükrök tisztán tartása és párátlanítása fontos, főleg hidegben, mivel elengedhetetlen részeik az autózásnak.

Nyitókép: Zeitler Mátyás / Alapjárat.hu