péntek - 2023. január 27.
0 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 630 Ft
100 674 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

És te tudod, hogy mit jelentenek ezek a furcsa táblák? Utánajártunk!

2022. november 28. | 09:56

Több helyen is találkozhatsz vele és nem olyan egyértelmű a jelentése, ezért utánajártunk, mit takar pontosan.

Szokás mondani, hogy Magyarországon táblaerdő van. Ez azt jelenti, hogy minden ötször van kitáblázva, ezért erdőszerű táblarengetegben tájékozódhatnak a közlekedők, ami néha nagyon hasznos, néha összezavaró lehet. Főleg, ha nem tudjuk, melyik tábla mit is jelent pontosan.

Noha ezen cikk témáját képző tábla kevés közlekedőt kell ténylegesen érdekeljen, van létjogosultsága és sokan nem tudják, mit jelent. Az sem tiszta, hogy miért pont ott van és mi szükség van rá? Ezzel kapcsolatban kerestem meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, akik a válaszukban magyarázták el a tábla jelentését.

Ilyen és ehhez hasonló jelzések akkor fordulnak elő jellemzően, amikor egy út adott szakaszának megváltozik a nyomvonala, ezáltal megváltozik a hossza, például mert épül egy elkerülő, vagy útkorrekciót hajtanak végre. Annak érdekében, hogy a helyazonosításon (útszám, km+m) alapuló nyilvántartások ne boruljanak fel a teljes úton, a megváltozott szakaszon ilyen jelzéseket helyeznek el a szakemberek, míg az előtte-utána szakaszon minden marad a régiben.

A képen szereplő ideiglenes, de akár több évig is érvényes jelzést tehát úgy kell értelmezni, hogy 112-es kilométer +7 kilométer, még a 113-as kilométerszelvény előtt. Pár évente átszelvényezik az utakat, utoljára 2020-ban volt egy nagyobb volumenű megmozdulás.

Az ilyen alkalmakkor azonban nagyon körültekintően kell eljárni, mind a mellékutakon és külösen a főutakon, hiszen ezzel az azonosítószámmal szerepelnek többek között a vezetékek, közművek, műtárgyak stb. pontos helyei is a nyilvántartásban és például ezek alapján azonosítható be a legkönnyebben egy-egy baleset helyszíne is.

Tehát ezek a táblák lényegében az úthálózat fejlesztésekor bekövetkező változásokat korrigálják anélkül, hogy újra kéne számozni mindent. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire megdrágulna egy-egy útépítés, ha minden alkalommal újabb adag táblát kéne kihelyezni.

A Magyar Közúttól egyébként több helyszínt is küldtek, ahol találkozhatunk ilyen táblákkal. A felsorolásukban volt Jászberény, Törökszentmiklós, Székesfehérvár-Szabadbattyán, Siófok és Hajdúszoboszló is, ahol például a 4-es út szelvénytáblája mellé kerültek a számok egy elkerülő építése után.

Összevesztek a törzskönyvön, aztán előkerült a vascső Bács-Kiskunban Hétvégi bulizókat szondáztatott a rendőrség vasárnap hajnalban

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!