Európai téli gumi körkép a tavasz elején

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-03-06, 23:54

Kiruccannál valamelyik szomszédos országba? Érdemes alaposan utánanézned, mik a helyi szabályok az abroncsokra vonatkozóan

Magyarországon már jellemzően éjjel is fagypont fölött van a hőmérséklet, de nincs ez mindenhol így, ennek megfelelően a helyi szabályok is szigorúbbak.

Tavasz közepéig kötelező téli gumik Ausztriában

A magyarok által kedvelt síterepek hazájában, Ausztriában kötelező téli abroncsokkal közlekedni november 1-től egészen a tavasz közepéig, április 15-ig. Súlyos bírságra számíthatsz, ha erről megfeledkezel, mivel egy rendőri ellenőrzés során 35-től 5 ezer euróig terjedő büntetésben részesülhetsz.

„Nyugati szomszédunknál hasonló szigor vonatkozik a hóláncra is, melyből a fent említett időszakban legalább kettőt kocsiban kell tartani. Szükség esetén ezeket a hajtott tengelyre fel kell szereltetni“ – hangsúlyozta Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője.

Gumikérdés Németorszában

A németeknél nincs konkrét dátum szerint meghatározva, mikor kötelező téli abroncsokon közlekedni. Pusztán úgy szól a meghatározás, hogy télies körülmények esetén kell téli gumikkal közlekedni az ország határain belül. Per pillanat arra felé nem igen kell ilyesmire számítani.

Kötelező téli abroncsok Szlovéniában

Bár Szlovéniában is enyhének mondható az idő, ennek ellenére november 15-től egészen március 15-ig kötelező téli gumikon közlekedni.

téligumik felstócozva

Mi a helyzet a gumikkal Csehországban?

A cseheknél november 1-től március 31 között kell téli gumikkal felszerelt autókkal közlekedni télies időjárás esetén, valamint "téli felszerelés kötelező" táblával jelzett utakon.

Hol nem kötelező a téli gumi?

A környező országok közül Szlovákiában és Ukrajnában sem írja elő törvény a téli gumi használatát, de erősen ajánlott a hegyvidéki szakaszokon az évszaknak megfelelő abroncsok használata. E két országban bőven vannak területek, ahol indokolja az időjárás ezt jelenleg is. A horvátoknál már elég enyhe az idő még éjjel is a nyári abroncsok használatához, de ha biztosra akarsz menni, legyen legalább 4 mm a profilmélysége a guminak, akkor nem lehet gond.

Európa más országaiban sem mindenhol írják elő a téli gumi használatát. A lengyeleknél bőven akadnak olyan városok, ahol fagypont alá zuhan a hőmérséklet éjszakára, mégis lehet nyári gumival közlekedni, csakúgy, mint Franciaországban vagy Olaszországban.

Európai hőtérkép 2019 márciusának elején
Európai esti hőtérkép 2019. március 6-án

Forrás:

Időkép

Continental sajtóinformáció

Kapcsolódó írások

 téli abroncs
2018. december 13.
A Goodyear, melynek abroncsai több szakmai díjat is bezsebeltek az évek során ezúttal négy pontban szeretné ismertetni a legfontosabb tudnivalókat a téli abroncsokról.
Melyik téligumit válaszd 2017-ben?
2017. november 13.
A német autóklub, az ADAC 2017-ben is tesztelte a téligumikat. Az összehasonlításban születtek meglepő eredmények is. Bevezetésre kerül egy új jelölés, az „Alpine”.
Vezetés télen: Az 5 legjobb extra funkció a hideg elleni küzdelemben
2018. január 16.
A tél kezdi megmutatni valódi arcát, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az autósoknak február végéig minden nap hadakoznia kelljen a hideggel.