Barnabás egy furcsa közúti megoldásba futott bele Lajoskomáromban, a szakértő igyekszik megfejteni, hogy mire gondolhatott a költő.

„Kedves Alapjárat!

Ezt a képet Lajoskomáromban készítettem, nagy kérdés, hogy mi ennek az értelme? Nem találkoztam még ilyen STOP-tábla kombinációval.

Üdvözlettel,

Barnabás"

Olvasói kép

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a szakoktatok.hu alapítóját, Vrancsik Viktort, aki elmondta észrevételeit az esettel kapcsolatban.


Kedves Barnabás!

A két „STOP” táblának így nincs értelme, mert egy tábla pont ugyanazt jelenti, mint kettő. A felső tábla köré rakott háttér csupán a figyelemfelhívásra szolgál.

Itt legalább arra figyeltek, hogy olyan legyen a formája (nyolcszög), mint a „STOP” táblának, így hátulról is felismerhető. Sajnos egyre több helyen téglalap alakú sárga tábla elé rakják a „STOP” táblát, hogy aki a tábla irányából érkezik, az könnyeben észrevegye.

A probléma ilyenkor nem azzal van, ha ellátják figyelemfelhívó háttérrel, a hátránya az, hogy aki valamelyik másik útról érkezik és hátulról nézi a táblát, az nem tudja eldönteni, hogy elsőbbsége van-e, vagy sem. A tábla alakja ugyanis „STOP” tábla és „Elsőbbségadás” tábla esetén nagyon fontos.

A villogó sárga lámpa is arra utal, hogy itt egy veszélyes kereszteződést látunk, és fokozott óvatossággal lehet csak továbbhaladni. Ha jól látom, a túloldalt is két „STOP” táblát helyeztek el, lámpával. Ha ez egy ilyen veszélyes hely, akkor érdemes lenne átalakítani.

Üdv, Vrancsik Viktor