Ezek a leggyakoribb baleseti okok a magyar utakon

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

A statisztikák szerint a nők legtöbbször parkoláskor törik össze autójukat, míg a férfiaknál a legjellemzőbb hiba az elsőbbségadás meg nem adása.

Az autós balesetek leggyakoribb oka az, hogy a sofőrök képtelenek betartani az előírt követési távolságot, ezért ha az előttük közlekedő autó váratlanul fékez, már nem tudnak időben megállni. Beszédes, hogy a CIG Pannónia biztosító káresemények alapján készült elemzése szerint minden negyedik (24 százalék) káresemény hátterében ez áll.

Nem sokkal marad le ettől a figyelmetlen tolatás és parkolás (21 százalék), míg az elsőbbség meg nem adása – ide tartozik a jobbkéz-szabály be nem tartása, a figyelmetlen sávváltás, a stop tábla figyelmen kívül hagyása – a maga 15 százalékával a baleseti okok között a harmadik leggyakoribb. Nem is gondolná az ember, de a vadállatokkal történő ütközés is előkelő helyen van a sorban (8 százalék), bár arról nincs adat, hogy ebből mennyi az igazán súlyos anyagi kár, mert egy elütött fácán és egy vaddisznó nagyon más jellegű kárt képes okozni.

autóbalesetek okai

Első ránézésre nem vet túl jó fényt a magyar sofőrök felelősségtudatára, hogy a casco károk 6 százalékánál nem derül ki, hogy ki okozta a balesetet, mert a tulajdonos a parkolóban hagyott autóját találta sérülten. Persze az utóbbi adatot még a biztosító szerint is érdemes fenntartásokkal kezelni, mert furcsa módon az ilyen esetek rendszerint céges kocsikkal fordulnak elő. Valószínű, hogy itt nem sokszor nem is „cserbenhagyás” történik, inkább a hibázó munkatárs próbál kibújni a felelősség elől. 

Érdekes módon jól meghatározható, hogy milyen baleseteket okoznak inkább nők, illetve melyeket jellemzőek a férfiakra. A nőknek főleg a parkolással gyűlik meg a bajuk, míg a férfiak az elsőbbség megadásával állnak hadilábon, ráadásul emiatt törik is az autóikat. Bármilyen balesetről is legyen azonban szó, a kár nagyságát alapvetően befolyásolja a relatív gyorshajtás, ami szintén „népbetegség” a magyar utakon.

Milyen autókat lopnak leginkább?

Minél nagyobb számban fut egy autó az utakon, annál többet lopnak belőle, ami logikus, hiszen így könnyebb értékesíteni a kibontott alkatrészeket. Ezért nem meglepő, hogy a CIG Pannónia által biztosított autók között a Volkswagen márka vezeti a 2017-es lopási statisztikát (23 százalék), amit a Ford (22 százalék), az Opel (13 százalék), a Skoda (9 százalék) és a Toyota (6 százalék) követ. Érdekes módon a céges autók vannak a legnagyobb veszélyben, ezek közül lovasítanak meg arányaiban a legtöbbet. 

leggyakrabban lopott autómárkák

A felső kategóriás autók közül a tolvajok körében még mindig az Audi és a BMW a legnépszerűbb márkák, ezek gyakran alkatrészként végzik. Az elektromos és hibrid autók egyelőre nincsenek a lopott autók toplistáján, de valószínűsíthető, hogy amint több ilyen lesz az utakon, ezek sem lesznek biztonságban. A CIG tapasztalatai alapján a lopások területi megoszlását tekintve Pest megye és Budapest a leginkább kockázatos területek.

Forrás:

További autós hírek

A TV2 is foglalkozott a ma esti Tényekben azzal az audissal, aki még szeptemberben hajtott be szabálytalanul a Dunakeszi-Alagi major körforgalomba, majd feltartotta...

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy általa rögzített videóra. Sajnos előfordul, hogy a rendőri állomány bizonyos tagjai időnként nem viselkednek példamutatóan. A fedélzeti...

Teszi fel a kérdést és foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a portfolio.hu 14-i cikke. Írják: “Az új főpolgármester programja érintheti a Budapesten közlekedők,...

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban