2024. június 17. | 03:38

Hiába menekülsz, az igazságszolgáltatás valahogy mindig rád talál.

Szerencsére ritkán botlunk bele autós üldözésekbe, ámbár az első ilyennel való találkozás esetén azonnal Hollywoodban érezhetjük magunkat. Amikor egy 220 km/óra sebességgel közlekedő gazfickót üldöz egy egész rendőregység, az adrenalindús eseménysorozatra rengeteg szemtanú felkapja a fejét.

Cikkünkben összeszedtünk néhány megoldást, hogyan fejeződnek be ezek a hajszák.

Itthon: Legyünk türelemmel!

Európa szívében és a világ többi részén is úgy kezdődik egy üldözés, hogy a hatóságok utasítására nem áll meg a szabálytalanul közlekedő jármű. A szabálysértő, vagy rosszabb esetben bűnöző ilyenkor pánikba esik, gyorsít és kezdődik a hajsza!

A lehetséges végkimenetelek száma felér a végtelennel, csak az aktuális helyzet és a gondolkodás szab határt. Ebben a cikkünkben részleteztünk egy esetet, amikor a zsaru szóban inti megállásra az audist, miközben az anyósülésen a kollégája rögzíti az eseményeket.

Többszöri figyelmeztetést követően sem állt meg a 24 éves férfi, így a kép- és hangrögzítő eszköz jelenlétét, valamint a fokozott balesetveszély lehetőségét hozta fel a járőr. Néhány perc múlva a jogosítvány nélkül vezető és kábítószergyanús anyagot szállító sofőr belátta, nem volt értelme tettének.

Amennyiben egy rendőrautó nem tud boldogulni a delikvenssel, a hekusok erősítést kérnek. Ezt követően kettő vagy több szirénázó jármű megpróbálja körbevenni az üldözött járművet.

A megvalósítás többféle végeredménnyel járhat. Amennyiben az ámokfutó tovább pánikol, saját hibájából vethet véget a műveletnek. Kecskeméten négy éve például egy Volkswagen Golf drogos sofőrje egy vasúti töltésre hajtott, így vált mozgásképtelenné a járműve.

Több rendőrautó képes lehet arra is, hogy elállják a menekülő útját és egy csapda felé terelik. Kaposváron tavaly nyáron például egy ittas delikvens próbált elmenekülni, amikor az igazságszolgáltatók egy mellékutcába terelték. Onnan a még járó autóból kiugrott, de a rendőrök gyorsabbak voltak nála.

Sokak számára azonban ismerős lehet egy olyan eset, ahol Palik László szavaival élve „roncstelep lett az autópálya”. 2023. augusztus 1-jén ugyanis egy rendszám nélküli Mercedest próbáltak elkapni az M2-es autópályán Vác közelében. Az autóst balról és elölről fogták, utóbbi kacsázott előtte, hogy ne tudja őket megelőzni.

Ekkor következett be a nagy „hollywoodi” fordulat. A mercedeses félre akarta tolni a tőle balra lévő járőr verdáját, amikor a másik zsaru a falba nyomta. A delikvens a bal első kerekének kitörése után sem adta volna meg magát, de néhány pillanattal később a rendőrök a szalagkorlátba lökték. A hajsza során személyi sérülés nem történt, csak a két rendőrautóban keletkezett anyagi kár.

A Váci Rendőrkapitányság méltatta az elfogásért felelős megbízottját, Gál Zsombor őrmestert. A Telexnek két nappal később nyilatkozó, neve elhallgattatását kérő szakértő szerint azonban a rendőrök kifogásolható módon jártak el. A rendőröknek járműkövetés (mivel papíron autós üldözés Magyarországon nem létezik) során egy hatvan oldalas módszertani útmutatót kell követniük, melyben a menekülő gépkocsinak való ütközés nem szerepel a megengedett lehetőségek között.

„Amerikából jöttem, onnan meg nem szöktem”

Az Egyesült Államok igazságszolgáltatása az európaihoz képest teljesen más. Autós üldözések esetében konkrétan elmennek a végsőkig, hogy elkapják a körözött személyt. Ennek megvalósítása érdekében akár életüket is kockáztatják, ugyanakkor különböző használati tárgyakat is előszeretettel használnak.

Előbbire tökéletes példa a PIT-manőver (precision immoblilisation technique, ami a sofőr tűpontos vezetését megakadályozó technikaként fordítható). A művelet során a rendőr felveszi a tempót a körözött autóval, majd az üldözött hátuljának 60-90 centiméteres szakaszába oldalról belemegy. Ideális esetben a gépkocsi csinál egy 180°-os fordulatot, így a hatóságiak fegyvert szegezve letartóztatják a sofőrt.

Ebben a videóban a járőr például 225 km/órás sebességnél hajtja végre a manővert, ami akár balesettel is végződhetett volna.

Amennyiben PIT-manőverrel képtelenek megállítani a tettest, az amerikai járőrök nem félnek különböző technikai vívmányokat is igénybe venni. Ilyen például a StarChase.

Az eszköz a rendőrautó fedélzeti konzoljáról indítható be, ezt követően egy sűrített levegővel működő berendezés egy GPS-nyomkövető címkét lő ki a körözött járműre. Ezáltal a taghez hozzáférő hatóságiak bárhonnan rálátnak a gépkocsira, ezzel megkönnyítve a letartóztatás folyamatát.

Ennél kevésbé hatékonyabb csapda a gumiabroncsokat érintő tüskebordás csík. Az ilyen 3-20 méteres használati tárgy üreges tüskéi az abroncs átszúrását követően letörnek, így a gumik fokozatosan leeresztődnek.

Használata egészen kockázatos, ugyanis a tettes áthajtása előtt néhány másodperccel korábban kell elhelyezni az akadályt. Ellenkező esetben a következmények akár katasztrofálisak is lehetnek.

Ennél magasabb hatásfokkal a fékezőszőnyegek üzemelnek, amit tüskékkel a szélén rugalmas és robusztus szövetekből állítanak elő. Amint az érintett kereke érinti a szőnyeget, a szövetek rátapadnak az abroncsokra, ezeket mozgásképtelenné téve. A magas súrlódása miatt satufékszerű gyorsasággal áll le a jármű, így a járőrök könnyedén letartóztathatják a delikvenst.

Ehhez hasonlóan működik az X-net is, az alább videó formájában is megtekinthető.

Ha a fékezőszönyeget a tüskebordás csík altípusának tekintjük, a Grappler („markoló”) simán lehetne a fékezőszönyeg alternatívája. Parancsra egy Y alakú konzol nyúlik ki a járőrautó elejéből, néhány centiméter távolságra az útburkolattól. Egy gombnyomás segítségével az Y konzolban található szövethálós anyagot az üldözött gépjármű hátsó kerekére lövik.

Képzeljük el, hogy egy vontatókötelet helyeznek az autó futőművére, az a rendőrautót úgymond „vontatja” a körözött gépjármű. Ez az eszköz azonban csak akkor hatásos, ha hátsókerék-meghajtású gépkocsik esetében használják.

Szélsőséges esetben a gyanúsítottba is képesek beleütközni, ezután céloznak felé a Grapplerrel. Erre remek szemléltető példa ez a videó.

Más a rendőrök hozzáállása Európában, mint a tengerentúlon

Ez a két igazságszolgáltatási irányelv szinte teljes mértékben ellentmondó. Európában, köztük Magyarországon is megszoktuk a higgadtabb megoldásokat, legyen az egy zsákutcába való terelés, egy jogos megszólalás, néhol útlezárás.

Amerikában viszont mindenféle eszközt bevetnek a gyanúsított ellen. Elsősorban az abroncsokat eresztik le tüskék, fékezőszőnyeg vagy Grappler segítségével, de a PIT-manőver sem jelent nekik akadályt. Az utóbbi időben ők is alkalmaznak biztonságosabb megoldást, például GPS nyomkövető címkéket.

Bármerre jársz, ne ess pánikba és engedelmeskedj a hatóságoknak! Lehet, hogy csak egy egyszerű rutinellenőrzésre akarnak megállítani. Inkább tudd le hamarabb az ügyet a járőrrel higgadt körülmények között, minthogy holmi rohanással a saját és az ő idejüket is húzzad!

Police.hu