vasárnap - 2022. October 02.
17 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ezért kattan a töltőpisztoly, ha tele van a tank

A töltőpisztolyok jórésze öreg, mint az országút, már csak emiatt sincs szó semmiféle elektronikáról vagy szenzorról, hanem szögegyszerű fizika. Egy kis magyarázat után könnyű megérteni.

Ma már szinte reflex szintű mozdulat, hogy beállva a benzinkúthoz nyitjuk a tanksapkát, leemeljük a töltőpisztolyt és beakasztjuk a kis fület, hogy magától szépen telenyomja a tankot. Nem kell aggódni, hogy túlcsordul, kifröcsköl vagy esetleg elpazaroljuk a drága üzemanyagot, mert ha tele a tank, a töltőpisztoly magától kattan és elzár. De miért csinálja ezt? 

Bár nem annyira közismert fizikai tétel a Venturi jelenség (felfedezőjéről, Giovanni Venturiról nevezték el), ez a töltőpisztolyok fő eleme, ettől tud működni úgy, ahogy működik. Persze az olasz fizikus a benzinkutak megjelenésénél jóval hamarabb foglalkozott ezzel, miszerint egy csőben egyenletesen haladó folyadék felgyorsul, ha a cső összeszűkül, viszont a statikus nyomása csökken. Ezt a nyomáscsökkenést használják ki a töltőpisztolyokban.

Forrás: Depositphotos

Biztos mindenki látott már töltőpisztolyt. A cső végében van egy kisebb cső, ami a fő cső szűkített részéhez van bekötve, így az ott felmerülő nyomáscsökkenést kompenzálja és levegőt szív be. Amikor a tank tele lesz, akkor ez a kis cső nem fogja tudni szívni a levegőt, csak az annál jóval nehezebb üzemanyagot, amitől megnő a vákuum. Ez a vákuum egy gumimembránt mozgat meg, ami felfele kihúz egy stiftet, ezzel a töltőpisztoly kallantyúja elveszti a kapcsolatot a szeleppel, ez az a jellegzetes kattanás. A szelep bezárul, nem folyik több üzemanyag. Ilyenkor az üzemanyag nyomásától nyíló szelep is elzárul, hogy a kis csőből ne folyhasson ki semmi plusz.

Egy rakás finom alkatrész van egy ilyen töltőpisztolyon, ami lehetővé teszi a működését és azt, hogy ne ömöljön orrán-száján az üzemanyag. Finom egyensúlyban dolgozik és igényli a karbantartást, hogy ez az egyensúly meg is maradjon. Ha ez elmarad, akkor jönnek olyan tünetek, hogy túl hamar zár el, vagy egyáltalán nem zár el, mindkettő esetben mi dühöngünk.

Talán így elsőre egy kicsit zavaros ez a működés, főleg ha nincs az ember előtt egy töltőpisztoly. Ezért is szerzett be egy ilyet Steve Mould youtuber, aki nagyon részletesen elmagyarázza és szemlélteti a töltőpisztoly mögött álló fizikai folyamatokat, illetve a pisztoly külön részelemeinek működését is megmutatja. Bár a videó angol nyelvű, van hozzá felirat és helyenként kicsit butácska automatikus fordítás magyarra, úgyhogy mindenképpen érdemes ránézni.

HVG, Nyitókép: Depositphotos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!