szerda - 2023. szeptember 27.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ezért maradtak ki bizonyos kezdőbetűk a régi rendszámformátumban

2023. január 08. | 09:35

Több karaktert egyáltalán nem használtak kezdőbetűként.

Magyarországon 2022. július elsején új rendszámformátumot vezettek be és az elmúlt fél évben több tízezer autóra került fel a két betű, két betű, majd három szám kombinációjából felépülő azonosító.

Azonban felmerül a kérdés, mi történt a régi rendszámformátummal? Hiszen a legutolsó, a régi rendszer alapján kiadott rendszám a THW-647 volt, amelyet az új formátum megjelenésének napján adtak ki.

Több, három betű és három szám kombinációjából rendszámot nem adtak ki személyautókhoz, pedig az ABC-ből volt még hat betű. Az „O", a „Q", az „U", a „V", a „W", az „X", az „Y" és a „Z". Ezeket sosem adták ki személygépkocsik rendszámaként, de mégis miért?

U betűvel kezdődő rendszámokat motorkerékpároknak adták, a W és az X kezdetű megkülönböztetés pedig a pótkocsiknak és utánfutóknak járt, utóbbit 1990-től 2014-ig, míg előbbit az X-es rendszámok elfogyása után egészen 2022. július 1-jéig.

Az Y-t is használták, mégpedig a lassú járművek számára volt elérhető, ezeken a rendszámokon piros színnel jelentek meg a karakterek. Tehát a hatból négy karakter mégis megjelent normál sorozatgyártásban, viszont egyiket sem személyautókra, hanem más járművekre adták ki.

A maradék két betű azonban semmilyen formában nem jelent meg, sőt, még két olyan karakter van, amelyet egyszerűen átugrottak a rendszámkiadás során: az O és Q betűk. A V és a Z egyszerűen csak nem került sorra, mivel a formátumváltás hamarabb bekövetkezett, de mi az oka annak, hogy az O-t és a Q-t simán átugrották?

Az egyik ok, hogy ez a két karakter könnyen összetéveszthető a nullával, így a könnyebb felismerés miatt kihagyták a betűket, ami viszont fura, hiszen a formátum szabálya szerint nem szerepelhet szám az első három helyen, betű pedig a második hármon, így lehetetlen lenne, hogy betűt és számot összekeverjenek.

Megkérdeztük a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztályát is, mégis mi az oka, hogy ez a két betű kimaradt. Az ő válaszuk nem tartalmazta az összekeveréses opciót, sőt, az O betűről nem is tettek említést, a Q-ra pedig azt mondták, hogy egyáltalán nem is szerepelt a rendszámformátum karakterkészletében, tehát sem kezdőbetűként, de semmilyen más karakterként nem szerepelt a rendszámtáblákon.

A V és Z esetében azonban ők is ugyanazt mondták, amit tudni véltünk, vagyis hogy egyszerűen nem maradt idő arra, hogy kiadják őket, mivel az új formátumot hamarabb bevezették, mielőtt végigmentek volna a régin.

Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály

Nyitókép: Zeitler Mátyás / Alapjárat.hu
Dízel Opel Zafirát vennék, milyen nyűgjei lehetnek? Elég volt a G Astrából, egyterűt vennék helyette. De milyet?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!