2022. november 17. | 12:13

Jobb, ha vigyázol, mert téged is megbüntethetnek ezért.

Az utakon gyakran találkozhatsz a következő helyzettel: egy településen belül látsz egy sebességkorlátozó táblát, majd nyílegyenesen folytatódik az út, nincs kereszteződés. Egyszercsak eléred a település végét, amit tábla jelez.

A legtöbben ilyenkor beletaposnak a gázba, és mivel lakott területen kívül 90 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, addig gyorsulnak, amíg az autó el nem éri ezt a tempót.

Konkrét példa erre Székesfehérváron a Móri út városból kifelé vezető szakasza. A szóban forgó helyszínen előbb egy 60 km/órás maximális megengedett sebességet jelző tábla látható, majd néhány méterrel később a Székesfehérvár határának végét jelző tábla áll. Fontos megjegyezni, hogy a két tábla között nincs útkereszteződés és feloldó tábla sem.

Ebben az esetben hiába ér véget a település, a maximális megengedett sebesség továbbra is 60 km/h marad egészen addig, amíg nem lesz útkereszteződés vagy feloldó tábla.

Egyik olvasónk egy hasonló kérdést tett fel:

„Ha kihelyeznek egy 40 km/órás sebességkorlátozó táblát egy egyutcás falu közepén, majd nincs kereszteződés, és a következő tábla a település végét jelző tábla, akkor továbbra is érvényben marad a 40 km/órás sebességkorlátozás a lakott területen kívül is egészen addig, amíg nem lesz útkereszteződés vagy feloldó tábla?”

Megkértünk egy szakértőt a 0-24 Autósiskola csapatából, hogy válaszoljon az olvasó kérdésére. Ezt a választ kaptuk:

„Kedves kérdező!

Igen, a korlátozás érvényben marad, a tábla hatályát útkereszteződés vagy korlátozás feloldó tábla oldja fel.

Üdvözlettel:
0-24 Autósiskola

Depositphotos