Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3.5 °C
köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Faramuci helyzet felújítást követő útszakaszon: Mennyivel lehet menni a „Mozgó járművekre vonatkozó tilalmak vége” jelzőtáblát követően?

Adott egy lakott területen belüli szakasz, ahol 70 km/h-val lehet közlekedni. Útfelújítás miatt 50 km/h-ra csökkentik a sebességhatárt, majd kihelyeznek egy „Mozgó járművekre vonatkozó tilalmak vége” jelzőtáblát. A kérdés adott: most akkor mennyivel lehet közlekedni?

Olvasónk a következő kérdéssel fordult hozzánk:

„Bár máshol is láttam már hasonlót, de most a 6-os bevezetőn napi szinten az alábbi dilemmával szembesülök a Nagytétény – Budafok közötti szakaszán. A bevezető ezen részén „békeidőben” 70 km/h a megengedett sebesség. Most (pár hónapja már) egy felújítás miatt terelés és 50 km/h korlátozás van. A munkálatok (és a terelés) végénél azonban csak egy „minden korlátozás feloldása” zárja a korlátozást. Feltételezem, hogy a táblát kihelyezők szándéka az lett volna, hogy innentől kezdve újra lehet 70 km/h sebességgel közlekedni, de szerintem meg (mivel ez alapvetően lakott területnek minősül) a következő 70-es tábláig marad az 50 km/h korlátozás. Kérdésem, hogy jól értelmezem-e illetve ha valaki mégis 70-nel megy ezen a szakaszon (autósok kb. 95%-a), akkor a rendőrök adott esetben jogosan büntetnek-e. Előre is köszönöm, ha ezzel a kérdéssel foglalkoznak!”

Megkértük Pataki Melinda szakoktatót, a Tanulókalauz és Sofőrkalauz könyvek szerzőjét, hogy válaszoljon a fenti kérdésre.


Kedves Érdeklődő!

Örömteli, hogy jól ismeri a szabályokat, és úgy is törekszik alkalmazni azokat.

A szabályozás ad lehetőséget lakott területen 50 km/h-nál nagyobb sebesség engedélyezésére „Sebességkorlátozás” jelzőtáblával személygépkocsi és motorkerékpár részére. Az említett szakaszon 70 km/h-ra. Az úton folyó munkák miatt igenis indokolt a sebességcsökkentés előírása az ott dolgozók biztonsága érdekében.

Ezt a korlátozást fel kell oldani, pl. az Ön által említett „Mozgó járművekre vonatkozó tilalmak vége” jelzőtáblával. Ezt követően a szabály adta sebességhatár lép életbe, miszerint itt lakott területen közlekedünk, így valóban 50 km/h városi tempó engedélyezett. Újra ki kell helyezni a magasabb engedélyező értéket, s amíg ez nincs, addig nem gyorsíthatók fel a járművek a korábbi 70 km/h-ra. A gyorshajtás miatt bírság szabható ki.

További figyelmes közlekedést kíván:

Pataki Melinda
szakoktató, a Tanulókalauz és Sofőrkalauz könyvek szerzője


Kiknek ajánljuk a Tanulókalauz könyveket?

Azoknak, akik szeretnének a lehető legalaposabban felkészülni az első vezetési órájukra és a forgalmi vizsgára. A Tanulókalauz sorozat első részéből minden elsajátítható, ami az első vezetési óra előtt a jármű technikai kezeléséhez szükséges, a második részben pedig számos fényképpel illusztrált forgalmi helyzet található, amelyek áttanulmányozása hatékonyan segíti a forgalmi vizsgára történő felkészülést.

Depositphotos
"Simán lehet csinálni egy nőnek is" - Interjú Lázár "Lina" Ildikóval, a kamionos csajjal F1: Ismét átnevezhetik a Red Bull fiókcsapatát

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!