Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Faramuci KRESZ-szabály a település végét jelző táblánál: szabályt szegne ez az autós?

2023. január 13. | 02:12

A kérdés kissé nyakatekert helyzetet vázol, de elméletileg nem elképzelhetetlen egy ilyen szituáció.

Egy korábbi cikkünkben egy olyan KRESZ-szabályt elemeztünk, amit sok autós pontatlanul ismer. Olvasónk ennek kapcsán felvetett egy faramuci kérdést.

"Városon kívülről érkezik az autós, de a városhatárt jelző tábla után pl. 50 méterrel meggondolja magát és visszafordult, ismét elhagyja a város területét. A város vége tábla után 90 km/órára gyorsít a nélkül, hogy a városon belül 60 méterre elhelyezett pl. 40 km/óra korlátozó táblát észlelte volna. Ez az autós szabályt szegne?"

Megkértünk egy szakértőt a 0-24 Autósiskola csapatából, hogy válaszoljon az olvasó kérdésére. Ezt a választ kaptuk:

"Papírforma szerint mindenképpen, hiszen 40 km/h-ra korlátozott sebességű útszakaszon, a megengedett sebesség több, mint kétszeresével halad. Ha a lakott terület végét jelző tábláig megtett 50 méteres úton bármiféle szintbeni közúti csomóponton (akár földúttal) áthalad, vagy ellentétes értelmű sebességkorlátozás (pl. 90 km/h) vagy feloldó tábla van kihelyezve, autósunk vétlen.

A közútkezelő ezen az útszakaszon útburkolati jelekkel (záróvonal), jelzőtáblával szabályozhatja a megfordulást. Ebben az esetben a megfordulás egyértelműen tiltott és nem szeghet szabályt az autós.

Ezek hiányában viszont, - bár tényleg nem láthatta a 40 km/h-s korlátozó táblát - sok sikert kívánunk az ügy hatóság előtti tisztázásához!

Üdvözlettel:
0-24 Autósiskola

Pixabay
A svédek felfedezése durván felpörgetheti a villanyautó-gyártást Megnyílt a föld egy BMW alatt Debrecenben - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!