Fél évvel meghosszabbítják a jogosítvánnyal kapcsolatos határidőket

Közzétéve:
2020-06-18, 14:40

Önhibájukon kívül nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a tanulóvezetők.

Szerdán éjféltől hivatalosan véget ért a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet Magyarországon, miután a Parlament megszavazta, Áder János államfő pedig aláírta az erre vonatkozó törvényt. Megszűnt az idősekre vonatkozó vásárlási idősáv, a korlátozások pedig fokozatosan enyhülnek. Érdemes figyelni az autósok számára fontos határidőkkel kapcsolatos változásokra is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján akár 180 nappal is meghosszabbíthatók azok a járművezetői-képzésre vonatkozó határidők, melyek a veszélyhelyzet időtartama alatt, vagy annak lejártát követő 15 napon belül járnak le.

jogosítvány naptáron, ceruzával

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések miatt március közepétől közel két hónapig nem lehetett KRESZ-, illetve forgalmi vizsgát tenni. A jogosítványok, bizonyítványok, engedélyek megszerzése és meghosszabbítása sem volt lehetséges.

A vizsgákat a korlátozások enyhítésével ismét elkezdhették megszervezni. A közelmúltban nagyjából 30 ezren futottak neki valamilyen vizsgaeseménynek, közülük legtöbben „B” kategóriás vezetői engedélyt szeretnének szerezni.

A járványidőszakban elrendelt felfüggesztés komoly idő-és pénzveszteséget is okozhatna a tanulók számára. Ennek elkerülése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közlekedési képzéssel és vizsgáztatással kapcsolatos határidők meghosszabbítása mellett döntött.

„A rendeletmódosításnak köszönhetően a vizsgák szüneteltetése miatt önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe, senkit nem terhelhet indokolatlan többletköltség és időráfordítás. A legtöbbeket érintő változás, hogy a közúti járművezető-képzési határidők, ha azok a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő 15 napon belül járnak le, a veszélyhelyzet megszűnését követő 180. napig meghosszabbodnak” - mondta el Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A veszélyhelyzet időtartama alatt felfüggesztették a műszaki vizsgákat is, a lejárt forgalmi engedéllyel rendelkezőknek mostantól 15 napjuk áll rendelkezésre, hogy bejelentkezzenek valamelyik vizsgaállomáson. Ahogy arról korábban írtunk, a járványidőszakban elsősegélyvizsga nélkül is kiadták a vezetői engedélyeket, feltéve, ha a tanuló a többi vizsgáján korábban megfelelt. A mai naptól véget ért a veszélyhelyzet, így ezen a téren is visszaállhat a korábbi rend.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Egymásra dobált vezetői engedélyek felülről fotózva
2019. november 13.
Gyorsabban lehet majd jogosítványhoz jutni.
Gyalogkakukk
2019. november 28.
2021-től még gördülékenyebben lehet vezetői engedélyhez jutni.

További hírek