Szerdán éjféltől hivatalosan véget ért a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet Magyarországon, miután a Parlament megszavazta, Áder János államfő pedig aláírta az erre vonatkozó törvényt. Megszűnt az idősekre vonatkozó vásárlási idősáv, a korlátozások pedig fokozatosan enyhülnek. Érdemes figyelni az autósok számára fontos határidőkkel kapcsolatos változásokra is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján akár 180 nappal is meghosszabbíthatók azok a járművezetői-képzésre vonatkozó határidők, melyek a veszélyhelyzet időtartama alatt, vagy annak lejártát követő 15 napon belül járnak le.

jogosítvány naptáron, ceruzával

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések miatt március közepétől közel két hónapig nem lehetett KRESZ-, illetve forgalmi vizsgát tenni. A jogosítványok, bizonyítványok, engedélyek megszerzése és meghosszabbítása sem volt lehetséges.

A vizsgákat a korlátozások enyhítésével ismét elkezdhették megszervezni. A közelmúltban nagyjából 30 ezren futottak neki valamilyen vizsgaeseménynek, közülük legtöbben „B” kategóriás vezetői engedélyt szeretnének szerezni.

A járványidőszakban elrendelt felfüggesztés komoly idő-és pénzveszteséget is okozhatna a tanulók számára. Ennek elkerülése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közlekedési képzéssel és vizsgáztatással kapcsolatos határidők meghosszabbítása mellett döntött.

„A rendeletmódosításnak köszönhetően a vizsgák szüneteltetése miatt önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe, senkit nem terhelhet indokolatlan többletköltség és időráfordítás. A legtöbbeket érintő változás, hogy a közúti járművezető-képzési határidők, ha azok a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő 15 napon belül járnak le, a veszélyhelyzet megszűnését követő 180. napig meghosszabbodnak” - mondta el Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A veszélyhelyzet időtartama alatt felfüggesztették a műszaki vizsgákat is, a lejárt forgalmi engedéllyel rendelkezőknek mostantól 15 napjuk áll rendelkezésre, hogy bejelentkezzenek valamelyik vizsgaállomáson. Ahogy arról korábban írtunk, a járványidőszakban elsősegélyvizsga nélkül is kiadták a vezetői engedélyeket, feltéve, ha a tanuló a többi vizsgáján korábban megfelelt. A mai naptól véget ért a veszélyhelyzet, így ezen a téren is visszaállhat a korábbi rend.