2021. március 1-től megújított tantervi és vizsgakövetelményeket teljesítve szerezhetnek jogosítványt a magyar motorosok, tudatta a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont közleménye. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a balesetek számának csökkentése érdekében korszerűsítette a motorosok képzését.

A Magyarországon regisztrált motorkerékpárok száma az ezredfordulóhoz képest több mint kétszeresére, 186 ezer közelébe nőtt tavaly év elejére. A statisztikák arról árulkodnak, hogy a motorosok baleseti halálozási kockázata lényegesen magasabb az autósokénál, az elmúlt időszakban évente bekövetkezett 1200-1500 balesetben 50-60 motoros vesztette életét.

„2020-ban az 1950-es évek óta először csökkent 500 alá a hazai közutakon elhunytak száma. A 454 halálos áldozatból a tavalyelőtti 53-hoz képest tavaly 34 volt motoros. Magyarországon évente 15-20 ezren tesznek forgalmi vizsgát a kétkerekű járműkategóriákban. A korszerűsített tanterv bevezetésével a száz közúti balesetből négyet okozó motorkerékpárosok közlekedése még biztonságosabbá válik” – mondta el Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

 


Kép forrása: SportMotor

„Az óraszám nem emelkedik, de nagyobb hangsúly lesz a vezetéstechnikai képzésen” – tette hozzá a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont felügyeleti és módszertani igazgatója, Dobrocsi Endre.

Götz Attila, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont kommunikációs szakértője röviden összefoglalta, hogy milyen változásokra számíthatnak a motoros jogsira vágyók:

  • Változik a vizsgapályák mérete és vonalvezetése.
  • A végrehajtandó feladatok között az eddigiekhez képest jelentősebb hangsúlyt kapnak az összetettebb vezetéstechnikai elemek és a nagyobb sebesség mellett alkalmazandó manőverek, mint például az ellenkormányzásos kikerülés vagy a jármű bedöntése kanyarodáskor. A statisztikák szerint ugyanis a motoros balesetek nagy része az ezek végrehajtása során tapasztalható hiányosságokra vezethető vissza.
  • Az új tanterv kiemelkedő elemét képezi az a többórás bemutató foglalkozás, aminek keretében a tanulók tanácsokat kapnak a motorozáshoz szükséges ruházat és védőfelszerelések kiválasztásához, helyes használatához.
  • Szigorodtak és pontosabbá váltak azok az előírások, amelyek meghatározzák, hogy az oktatók milyen ruházatban és milyen biztonsági felszerelésben végezhetik oktatási tevékenységüket.
  • Újdonság még az a hamarosan megjelenő oktatóvideó sorozat is, amelynek egyik epizódja (az M3 Kanyarodástechnika feladat helyes végrehajtásáról szóló videó) már elérhető.