Fordulat: Mégis kötelező az elsősegélyvizsga a jogsihoz

Tóth Balázs
Közzétéve:
2018-12-23, 15:02

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki az ügyben

Vasárnap délután a Facebook oldalunkon egy olvasónk kommentben jelezte, félreértés történt az elsősegélyvizsga eltörlése kapcsán, ezt az információt vette át több portál, köztük az Alapjárat is.

Az Index munkatársai azt az információt kapták Csali Annamáriától, a vizsgáztatást végző Magyar Vöröskereszt szóvivőjétől, hogy felkeresik az illetékes kormányszervet, a Nemzeti Közlekedési Hatóságot a helyzet tisztázása végett.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnap kiadott egy közleményt, melyből kiderül, hogy félreértés történt. Az elsősegélyvizsgáról szóló papír bemutatása a Közlekedési Felügyeleten előfeltétele volt a sikeres forgalmi vizsgáról szóló igazolás kézhez kapásának, innentől viszont már csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lesz.

"A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain."

2018. december 29-től tehát a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres forgalmi vizsgát követő negyedik munkanaptól - a közlekedési hatóság felkeresése nélkül - bármely kormányablaknál vagy okmányirodában kérvényezhető, ehhez szükséges az elsősegélynyújtási vizsga sikerességét igazoló dokumentum.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További hírek