Nem kell elsősegélynyújtási ismeret a jogsihoz 2019-től?

Tóth Balázs
Közzétéve:
2018-12-22, 21:23

Tisztázódott, kell-e elméleti- és gyakorlati képzésen részt venni a jogosítvány megszerzéséhez

Friss információk:

Fordulat: Mégis kötelező az elsősegélyvizsga a jogsihoz

Korábban ez a hír jelent meg az Alapjáraton:

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint 2018. december 29-től nem szükséges a jogosítvány megszerzéshez az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás.

"Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az "és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást" szövegrész."

A vezetői engedély megszerzéséhez eddig szükséges volt az alapfokú iskolai végzettség és az elsősegélynyújtási ismererek elsajátítását tanúsító igazolás is, ezt iktatták most ki a rendszerből egy tollvonással. Sokan fellélegeznek, hogy némileg olcsóbb lesz jogosítványhoz jutni, mi több, 8 órányi oktatással is kevesebb időt vesz majd igénybe az oktatáson való részvétel. Ugyanakkor kérdés, hogyan és milyen segítséget tud majd nyújtani egy friss jogosítvánnyal rendelkező személy, ha netán balesetbe keveredik azon túl, hogy hívja a mentőket.

elsősegélynyújtás gyakorlati oktatás
Többé nem kell gyakorlniuk az elsősegélynyújtást a jogosítványra áhítozóknak

Ha mégis érdekelnek az elsősegélynyújtás alapjai

Aki mégis szeretne elsősegélynyújtó képzésen részt venni, az továbbra is megteheti persze. A Vöröskereszt Budapest honlapján található információk szerint a közúti elsősegélynyújtási ismeretek tanfolyam 8 órás, ebből 4 óra elmélet és 4 óra gyakorlat. A képzés ára 9.800 forint, míg a vizsgadíj 8.200 forint. A tanfolyamra e-mailben az [email protected] e-mail címen lehet jelentkezni, január elején három különböző időpontban és helyszínen indulnak tanfolyamok.

A vidékiek számára nem túl biztató, hogy nincsenek megjelölve induló tanfolyamok a voroskereszt.hu honlapon, bár elképzelhető, hogy az átalakulítás alatt álló weboldalon technikai okok miatt nincsenek feltüntetve a képzések.

Forrás:

Magyar Közlöny

Vöröskereszt Budapest

Kapcsolódó írások

2018. december 23.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki az ügyben
forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról
Mercedes-Benz A-osztály a drivingcamp pályáján
2019. január 31.
Szeretnéd egy érdekes és hasznos ajándékkal meglepni a jogosítvány megszerzése előtt álló csemetédet? Ne is keress tovább, a drivingcamp tudja, mi kell neked!
vezetői engedély
2019. április 24.
A kézzelfogható jogosítvány megszűnése, átalakulása mellett a személyi igazolvány is megújul, továbbá a gyászbejelentés és a házasságkötés adminisztrációjában is változások lesznek