vasárnap - 2023. április 02.
8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Grande Puntót cserélnék sportosabb családi autóra, automatával. Mit vegyek?

2022. október 15. | 08:43

Olvasónknak bő a kerete, használtautó-tanácsadónknak pedig most is több jelöltje van.

„Kedves Alapjárat!

Használtautó-vásárlás témakörében fordulnék hozzátok és kérném a segítségeteket. Jelenleg egy Fiat Grande Punto 1.4 T-Jet Sport tulajdonosa vagyok, amit szeretnék a közeljövőben lecserélni családi felhasználásra is alkalmas járműre. Szeretném, ha hasonló vagy jobb dinamikát adna a jármű, emiatt sportosabb jellegű autók érdekelnének elsősorban. Családi okokból kifolyólag csak automata váltó jöhet szóba az új autó kapcsán. 10 év alatti autót keresnék, évente kb. 5000 km-t megyek az autóval, főleg városban, emiatt csak benzinesben gondolkodnék.

Jelenleg szemezek az Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 170 lovas, TCT váltós verziójával, de nyitott vagyok bármilyen típusra, ami megfelelhet a fentieknek. Mit érdemes figyelembe venni erről a típus/váltó kombinációról vásárlást megelőzően? Illetve milyen egyéb típust lehet érdemes keresni? A keret viszonylag rugalmas, 4-7 millió forint közötti összeg lenne. Köszönöm előre is a segítségeteket!

Üdv,

Domonkos"

A kép illusztráció

Kedves Domonkos!

Teljesen logikus a gondolatmeneted. Magától értetődő választás egy hasonlóan sportos modell eggyel nagyobb méretben. A „családi használat" azonban mindenkinél más utasszámot, más csomagmennyiséget jelenthet, ezért szükségesnek gondolom a gyakorlatban is legalább álló helyzetben, de ha lehet, akkor menet közben is kipróbálni azt a modellt, amit kiszemeltél.

Személyes véleményem szerint bármelyik kompakt autó alkalmas akár több száz kilométeres utazásokra is, azonban a praktikussága egy kombinak vitathatatlan velük szemben. Adott esetben 4 embernek sok cuccal egy, a Puntonál kicsivel nagyobb autó - mint például a Giulietta - hosszabb utazásokra nem biztos, hogy komfortos. A többségében városi használat viszont valóban inkább a kompakt méret felé billenti a mérleget gazdaságossági, környezetvédelmi és parkolási szempontból egyaránt. 

Az automata váltós kocsik egyik megrögzött rajongója vagyok. Ugyanakkor több olyan szempont is van, amik engem bizonyos esetekben eltántorítanak ettől a választástól. Az egyik ilyen a sportos (vagy ilyen megítélésű) modellek esete, ezekenek a jellegéhez nem feltétlenül passzol a kényelemre hangolt automata váltó. A többségében városi használat persze megint az automata váltó mellett szóló érv.

A másik eset, amikor nem preferálom az automatát, azon gyártók modelljei, amikből nagyon ritka az ilyennel szerelt változat. Itt kicsit tartani lehet egy esetleges meghibásodás esetén a javítás nehézkességétől, a megfelelő tapasztalat birtokában lévő műhely/szakember hiányától. Ez nyilván a javítás idő- és költségigényére is negatív hatással lehet. Az általad említett TCT váltós Giulietta modell mindkét kategóriába beleesik, de azt is meg kell említeni, hogy aki ilyet használ, az általában elégedett vele.

 A tapasztalatok alapján megfontolandó lehet még egy viszonylag fiatal, keveset futott 1,4-es vagy a későbbi modellévekben (2018-tól) 1,5-ös, benzines DSG váltós Seat Leon, annak is főleg a kombi változata. Ez a típus szerintem egy szép letisztult, de sportos forma, a jó menetteljesítmények és a praktikum ideális kombinációját nyújtja.

Ugyanezzel a hajtáslánccal kaphatók a Volkswagen Golf, illetve Golf Variant modellek is, kicsit konzervatívabb (az olasz autókkal összehasonlítva „unalmasabb") formával a komfortra hangolva.

Felkai Gábor


Felkai Gábor: ötven éve az autók körül!

Közel harminc éve foglalkozom autókkal legalább hobbiszinten, illetve kereskedőként. Valójában azonban már két éves koromban is elsősorban az autók érdekeltek, ha így nézem, inkább ötven éve. Több mint 50 saját autóm volt, amióta jogosítványt szereztem, ehhez adódik jó néhány további típus, amelyeket rendszeresen használtam rövidebb-hosszabb ideig, és lassan 20 éve veteránozom is.

A számok talán soknak tűnnek, pedig valójában érteni nem lehet az autókhoz, legfeljebb az átlagosnál kicsit több ismerettel rendelkezni róluk. Ezt a kis pluszt szívesen megosztom bárkivel, ha megírja vásárlással, eladással és típusválasztással kapcsolatos kérdését az info@alapjarat.hu címre. Amennyiben írsz nekünk, az megjelenik majd az Alapjárat.hu felületein, hogy mások is okuljanak.


Depositphotos
Milyen szakképesítés kell ahhoz, hogy valaki elektromos autót szerelhessen? Ezt tudta a Volkswagen megbukott, dízeles Miata-riválisa

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!