2023. március 18. | 08:35

Olvasónk egy 8 év körüli dízelt venne, de előtte az Opel-guruhoz fordul tanácsért.

„Kedves Alapjárat!

Egy 2015-16 környéki K Astra vásárlásán gondolkodom, de nem nagyon találtam róla infókat, hogy milyen típushibái vannak. Az 1.6 CDTI motor érdekelne, mert évente kb 30 ezer kilométert megyek.

Köszönettel,

Dávid"

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük Kis-Tót Vincét, a Csergő Opel Alkatrész és Szerviz Centrum szervizvezetőjét, aki kifejtette, milyen tapasztalatokat szereztek eddig az Astra K ezen kivitelével kapcsolatban.

Vince azzal kezdte, hogy a B(D)16DT motornál volt egy visszahívási akció a vezérműlánc csörgése miatt, amely már 100 ezer kilométer alatt is jelentkezhetett. Így arra érdemes figyelni, hogy a kiszemelt példány érintett volt-e ebben. Hajlamos ugyanis idő előtt megnyúlni a lánc.

Volt egy másik visszahívás a K Astra esetében, mert a kuplungpedál beesett egyes példányoknál. Szokott még gond adódni a kettőstöegű lendkerékkel, egy harmadik visszahívási akcióban pedig a kormányoszlop hibás rögzítése miatt kellett sokaknak megjelenni a szervizekben.

A motoros csomagtérajtó teleszkópja nem kifejezetten hosszú életű, cseréje pedig elég borsos, 150-200 ezer forint körül van. Szintén bosszantó hiba tud lenni, hogy a rádió kijelzője megadja magát.

Az olajpumpa lánca hajlamos a szakadásra, az elégtelen olajnyomás pedig nagyobb károkat is okozhat. Előfordulnak problémák az AdBlue rendszerrel, de fokozottan figyelni kell az olajcserék megfelelő gyakoriságára is.

Vince azzal zárta gondolatait, hogy kellő körültekintéssel kell eljárni egy ilyen Opel Astra K megvásárlásakor. Érdemes szakszervizben átvizsgáltatni a kiszemelt példányt vásárlás előtt, hiszen komoly költségek merülhetnek fel egy elhanyagolt példánynál.

Példaként azt hozta fel, hogy ha a vezérműláncot cserélni kell, akkor az egész váltót le kell venni, hiszen a motor hátulján van a vezérlés. Ha ehhez még egy kuplungozás és pár apróság is hozzájön, simán lehet 1-1,5 millió forint a szervizköltség.


A fenti hibák kiszűrését vásárlás előtt a Csergő Opel Alkatrész és Szerviz Centrum vállalja szerény díjazás ellenében. Ha már egy ilyen Opel autó a tulajdonát képezi, ezen hibák elhárítását gyári alkatrészekkel és nagy tapasztalattal megoldják, a piaci árakhoz képest mérsékelt árakon. Vidéki ügyfeleknek hatalmas raktárkészletükből azonnal házhoz szállítják az alkatrészeket, szintén kedvezményes áron.


Nyitókép: Pexels