2023. június 30. | 10:04

A használt autó vásárlása izgalmas és kihívást jelentő feladat, amelyet alaposan meg kell fontolni. De érdemesebb inkább vásárlás előtt keresni a kárt, mint később elszenvedni azt - ne egy balesetnél derüljön ki, hogy korábban törött autót vásároltál.

A tapasztalt és jobb szándékú kereskeskedők mindig el is mondják ilyenkor, hogy  az autó állapota alapján válasszuk meg a járművet, nem feltétlenül a gyártási év vagy a futásteljesítmény a legfontosabb paraméter. A még jobb szándékú eladók még azt is elmondják kérdés nélkül, hogy hol, mikor és hogyan volt esetleg sérült az autó. És még olyan is van, aki számlát is mutat a javításról.

A gond az, hogy nem mindenki szereti önmagától bevallani, ha sérült volt az eladó autója. Pedig ez egy alapvető gazdasági és biztonsági kérdés - mivel az ilyen események hatással lehetnek az autó szerkezetére és műszaki állapotára. És nem csak a saját, de családunk biztonsága is ettől függ. 

Nem az apró parkolási sérülésektől, koccanásoktól kell tartani, hanem a komoly szerkezeti kárral járó balesetektől. Ezek kijavításáról ha nincs számla, ami alapján ellenőrizhető a javítás, akkor érdemes inkább tovább keresni - mert mindig van másik, ahogy a szállóige tartja. Számla nélkül nem vállal senki felelősséget semmiért,  bármilyen anyagokkal, bármilyen technológiával és minőséggel javíthatták az alapvető szerkezeti kárt.

Mit számít, ha törött volt?

Mert optimális esetben nem csak esztétikai szempontból állítják helyre a műhelyben a sérült autót, hanem szerkezetileg is. Íme némi illutsztráció egy “megfelelően” és egy “nem megfelelően” javított B-oszlop ismételt sérüléséről: 

De nem is kell egyből hanyag javításra gondolni, elég, ha nem a legkorszerűbb ajánlott gyári javítási útmutató alapján állítják helyre az autót. Ezt a Volkswagen Passat B6-ot kijavították, de a B5-ös gyári útmutatója alapján, a gyár által ajánlott alkatrészekkel és technikával: 

Alvázszám lekérdezése

Ezért is fontos, hogy ma már nem csak az eladó szavára támaszkodhatunk, mielőtt elmennénk megnézni a kiszemelt autót. Használt autó vásárlása előtt érdemes az alvázszám alapján lekérdezni az autó előéletét. Egy jármű kártörténeti jelentéséből számos információhoz juthatunk hozzá.

Elsőként, az alvázszám lekérdezése révén megtudhatjuk, hogy az autó részt vett-e korábbi balesetekben vagy káreseményekben. Másodsorban kiderül, hogy hol, mikor, milyen futásteljesítménynél (nem mellékes, fontos támpont a valós megtett kilométerek felmérésében) történt a baj. Kiderül, hogy hol és mi sérült az autóban, mi volt a becsült javítási összeg.

Természetesen az alvázszám lekérdezések sem mindenhatóak. Ha nem hivatalos szervizben javították az autót, akkor arról semmilyen adatbázis nem fog tudni. Ezért a kártörténet egy jó kiindulópont, de az alapos állapotfelmérést nem pótolja.

Viszont a segítségével otthon, fotelből, minimális költséggel meg tudjuk nézni a szóba jöhető pár autót. Így utána már csak a  legígéretesebbel kell foglalkoznunk - illetve tudjuk, hogy az autó mely részét kell alaposabban átvizsgálni szervizben vagy a helyszínen. 

Depositphotos