Ha szereted az autód, a fényezés nagyon kényes kérdés. A nagy lakkfelületek rendkívül sérülékenyek és könnyen lehet, hogy észre sem veszed, miközben kárt teszel benne. Főleg ilyenkor, nyáron a legkisebb mikrokarcok is látszanak a tűző nap fényében. Természetesen az esztétikumon kívül a fény az első védőréteg az autódon, így hatványozottan fontos annak megőrzése. Ez az egyszerűnek tűnő feladat is komoly odafigyelést igényel.

bmw e36 coupe
Alapos mosás és waxolás után 20 év felett is szép

Hogyan csináljam?

Mivel egy autós oldalon vagy, így a gépi mosó remélem fel sem merült benned, még a mai modern mosórendszerek is gyakran karcokat okozhatnak. Érdemes találni tehát egy jó kézi mosót, vagy beszerezni otthonra egy magasnyomású mosópisztolyt, hiszen elengedhetetlen kellék. A megfelelő eszközök kiválasztása kulcsfontosságú, szerencsére itthon is egyre jobb minőségű autóápolási szerek kaphatóak. 

Amire szükséged lesz: 

  • Víz
  • Autósampon, vagy autótisztító hab
  • Felnitisztító, gumiápoló
  • Lakktisztító gyurma (maximalistáknak)
  • Mikroszálas, vagy természetes puha rongyok
  • Wax

Mielőtt nekikezdesz, érdemes levenni az ékszereket, karkötőket, karórát, így biztosan nem teszel kárt a lakkrétegben, illetve a legpuhább nadrágod vedd fel, hogy nekidőlhess az autónak. Most már készen állsz a mosásra, elengedhetetlen viszont a megfelelő helyszín és a jó időzítés. Nem érdemes a legnagyobb melegben nekiesni, a forró fényezés és a tűző nap korai száradáshoz vezet, az autódon pedig csúnya vízkőfoltok jelennek majd meg.

A mosási folyamat

Első lépésként mindig érintésmentes mosással kell kezdeni. Ennek célja a lehető legtöbb kosz eltávolítása a vízsugár segítségével. Célszerű nagynyomású mosót alkalmazni, de otthon a slaggal is elég szép eredményt lehet elérni, kellő odafigyeléssel. Széles vízsugárral, fentről lefelé érdemes haladni, hogy a kosz az autóról lefelé távozzon. 

Ezután habpisztollyal a lehető legalaposabban be kell szappanozni a járművet, hogy a maradék makacs szennyeződések is szépen feloldódjanak, elkerülve ezzel a felesleges csiszatolást. Ha vastag waxréteg van az autón, érdemes direkt ilyen célra készített autósampon után nézni, de bizonyos mosogatószerek olcsó alternatívát nyújthatnak. Ezután egy újabb öblítés már biztosan eltávolítja a kosz nagy részét.

bmw e46

Következő lépés az érintéses mosás. Egy újabb mosószeradag után mikroszálas ronggyal, egyenes mozdulatokkal, fentről lefelé mosd át az egész autót. A körkörös mozdulatok körkörös karcokat eredményezhetnek, amiket sokkal nehezebb eltávolítani, mint az esetleges egyenes vonalú sérüléseket. Érdemes gyakran kiöblíteni a rongyot, vagy több darabbal készülni, hogy az összeszedett pornak kevesebb esélye legyen karcolni. Érdemes az autót két részletre osztani, rendszerint az ajtók alsó vonala felett kevesebb a szennyeződés. Folyamatos bő vizes, bő szappanos mosás esetén nagy baj nem történhet, de a száraz fényezést bűn törölgetni. Ne feledd a küszöböket és a tanksapka mögött részt is áttörölni, végezz alapos munkát. Fontos, ha a rongyot véletlen leejted, egyből nyúlj másik után, a mikroszál azonnal összekapja a koszt és a port, az pedig egyenes út a mély karcokhoz. A végén egy alapos öblítés után már csak a legmakacsabb szennyeződésekkel kell elbánnod.

mikroszál
Ha autózol, nem árt betárazni mikroszálas rongyból, az ember egyik legjobb barátja

Finoman húzd végig a kezed a megtisztított felületen, ha durvának érzed, még apró szennyeződések vannak a lakkfelületen. Ilyenkor érdemes a lakktisztító gyurmát használni. Fontos, hogy ez esetben mindig síkosítani kell, erre kiváló a szappanos víz, gumikesztyűvel pedig elkerülheted a felesleges zsírosodást. A fényezéshez nyomva, lapos korongot formázva, egyenes mozdulatokkal át kell dörzsölni az autó egész felületét. Ha a gyurma koszos, csak félbe kell hajtani, elszigetelve ezzel a koszt a felülettől. A legvégén ismét érdemes egy gyors szappanos mosást alkalmazni. Apróságnak tűnik, de az eredmény magáért beszél.

Elérkezett a szárítás ideje. Szilikonos vízlehúzót csak tökéletesen tiszta autón szabad használni, legjobb megoldás a hosszabb szálú, nagyobb méretű mikroszálas törlőkendő. Az esetlegesen hátramaradt szennyeződéseket magába zárja, a vízcseppeket pedig hatékonyan felszívja. Az egyenes mozdulatok fontossága kiemelt, illetve nem szabad túl erősen a felületre nyomni a kendőt. 

A jól végzett munkát nem árt megőrizni, erre tökéletes módszer a waxolás. Érdemes jobb minőségű waxokat használni, nagyobb kiszerelésben hosszú ideig elég. Nem csak védi az autód fényezését, de gyönyörű fényes felület lesz az eredménye. Használata gyerekjáték, a dobozon jelzett ideig kell elemről-elemre haladni, egyenes mozdulatokkal. A műanyag alkatrészeket érdemes kerülni, nem mutat jól a száradt fehér wax a fényezetlen fekete elemeken.

bmw coupe

Tisztíts alaposan!

Természetesen egy tiszta bódé mellé fontos, hogy a kerekek is csillogjanak. A felnitisztító kiválasztása kényes feladat, komoly károkat okozhat a rosszul megválasztott tisztítószer. Minden esetben tájékozódj, mielőtt leemelnél valamit a polcról. Tisztítás után a felület áttörlése kulcsfontosságú, a polír nagyon csúnyán tud vízkövesedni. A gumiápolók kérdése egyszerűbb, egy neked szimpatikus típus biztosan tenni fogja a dolgát.

BBS RF

Egy jó mosás hosszú ideig is tarthat, de ha odafigyelsz, az eredmény biztosan kárpótol. Ennyit megérdemel az autód, figyelj rá oda!