Amikor beköszönt az ősz, az autógumi cserék is aktuálissá válnak. Bár egy abroncs legalább három-négy évig kitart, előbb-utóbb azonban eljön az idő, hogy új szettet kell venni. Adja is magát rögtön a kérdés: milyen abroncsot vegyünk? Mivel autógumiból is a létezik az olcsó fajtáktól a közepes kategóriásokon át a prémiumig mindenféle, a választás koránt sem egyszerű. Aki vásárolt már autógumit, biztos feltette magának a kérdést, hogy valóban megéri a prémiumkategóriásokat választani, hogy biztonságosan vezethessünk hóba vagy a jégen, vagy az olcsóbb fajták között is vannak megfelelő abroncsok?

Az éves abroncstesztek természetesen a teljesség igénye nélkül készülnek, hiszen az összes méretben minden egyes fajtát letesztelni képtelenség, ugyanakkor átfogó képet kaphatnunk az egyes márkákról személyautó, SUV vagy kisteherautó gumi esetében egyaránt. Bár sokszor a nagy márkák végeznek az élen, ami nem meglepetés, de a közepes és felső-közép kategóriás abroncsok között is sok jól teljesít, így könnyebben tudunk kiválasztani egy jó minőségű, de kedvezőbb árú téli gumit.

Téli gumik

Melyik abroncsteszteket vegyük figyelembe?

Számos autós magazin és autóklub készíti el a saját tesztjét. Ezek közül a két legnagyobb az ADAC, a német autóklub tesztje, és az Autobild magazin tesztje. Természetesen számos más teszt eredményét is érdemes követni, mint az Autozeitung, az ACE vagy az AutoMotor Sport, hiszen az autóabroncs webshopok, mint például a teligumit.hu ezeket is feltüntetik. A teszteken nemcsak az adott év új abroncsait vizsgálják, hanem az adott márka éppen népszerű termékét az adott méretkategóriában. Az ADAC esetében általában két méretet vizsgálnak, és változó számú abroncsot.

Az AutoBild ezzel szemben első körben több mint 50 abroncsot tesztel le száraz és nedve fékezés tekintetében, hogy megtalálja a TOP20-at. Ezután már csak a legjobb húsz kerül megmérettetésre egy sokkal részletesebb, és minden tényezőre kiterjedő vizsgálat során. A sorrend felállításakor minden tényezőt figyelembe vesznek, de nem csak az számít, hogy melyik abroncs hol végez a versenyben, hanem az is, hogy milyen értékelést kapnak. A kiváló, példaértékű vagy megfelelő értékelés mellett sokszor a nem ajánlott címke is rákerülhet az abroncsokra. Amelyik ilyet kap, azt nem érdemes megvásárolni.

Téli gumik

Online vásárlás esetén is döntő lehet az abroncstesztek eredménye

Ahogy minden mást, manapság már autógumit is lehet online vásárolni. Számos weboldal létezik már erre, mint például a teligumit.hu is. Amikor webshopból szeretnénk megvásárolni a megfelelő abroncsot, érdemes olyat keresni, ahol a különböző tesztek eredményét is megtalálhatjuk az egyes fajták esetében. A minőségi webshopokban minden fajtánál megtaláljuk a rá vonatkozó tesztet, és persze az értékelést is. Ha egy abroncs nem ajánlott minősítést kap, azt is látni fogjuk.

Ami még segítségünkre lehet a választásban az a véleményező és autógumi teszteket összesítő oldalak. Itt márkák alapján válogathatunk, a szűrők segítségével beállíthatjuk, hogy milyen autóra, milyen méretű és szezonú abroncsot keresünk. Bár olcsó árkategóriás abroncsot sosem fogunk az első háromban látni, de egyes márkák és típusok nagyon jó eredményeket tudnak elérni, és kiváló minősítéssel zárnak a teszteken, így érdemes ezeket választani, ha mindenképp spórolni akarunk.