2024. január 07. | 08:05

Idén is utánajártunk, hogy mekkora árkülönbségek vannak a különböző, úthasználati jogosultságot értékesítő csatornákon, és így hol a legolcsóbb vásárolni.

Idén minden eddiginél nagyobb mértékben emelkedtek a magyar autópályák használatának díjai. E mellé újabb fizetős szakaszok csatlakoztak be, így érdemes nem megszokásból autóznunk, ha nem rendelkezünk lakhelyünk környékére érvényes e-matricával.

Amennyiben rendelkezünk 2023-as éves országos vagy megyei vignettával, úgy január 31-én éjfélig ráérünk az idei példányokat beszerezni. Persze akad, akit a 16%-os áremelés spórolásra, a vásárolni kívánt matricák számának csökkentésére sarkall, és csak akkor vásárol, amennyiben hosszabb útra - például nyaralás a családdal vagy fizetett üzleti út - szeretne menni.

Nemsokára bevezetésre kerül az egynapos matrica, ám 5150 Ft-os árával aligha lesz a hazai autósok között slágertermék, hiszen a tízszer hosszabb érvényességi idejű, általában egy nyaralás oda-vissza útját lefedő tíznapos engedély 6400 Ft-ba kerül, míg a havi 10 360 Ft-ba, azaz épphogy az egynapos dupláját kóstálja. Az sem mindegy persze, hogy hol vesszük meg az e-matricát, mivel a különböző szolgáltatók különböző extra díjakat számíthatnak fel vásárláskor.

Továbbra is igaz, hogy benzinkúton biztosan nem fizetünk extra díjat a vignetta mellé, ám az egyre gyarapodó elektromos autós társadalomnak már sokszor nincs miért kútra mennie, így más platform felé fordul, hogy ne felesleges várakozással teljen értékes szabadideje. Őket és a lustább embereket szolgáltatók tucatja csábítja, méghozzá különféle díjakon.

A kényelemért szinte minden esetben felárat kell fizetni, és a tapasztalat azt mutatja, hogy néhány szolgáltatónál vastagon fog az a bizonyos ceruza. Megvizsgáltuk, hogy a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó, maximum 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsikra megváltható D1-kategóriás heti autópálya matrica (10 napos) hol mennyibe kerül - az extra költséget a zárójelben megnevezve.

  • autopalyamatrica.hu: 6400 Ft + 500 Ft (szolgáltatási díj)
  • e-autopalyamatrica.hu: 6400 Ft + 600 Ft (tranzakciós díj)
  • hu-vignette.com: 6400 Ft + 640 Ft (cselesen nem nevezi meg, pusztán a teljes végösszeget látjuk)
  • nemzetiutdij.hu: 6400 Ft
  • autovignet.hu: 6400 Ft + 550 Ft (szolgáltatási díj)
  • Mobiliti applikáció: 6400 Ft + 250 Ft (kényelmi díj)
  • Simple Pay: 6400 Ft + 349 Ft (kényelmi díj)
  • Telekom SMS: 6400 Ft + 200 Ft (kényelmi díj) + SMS díja, amennyiben a díjcsomagunkban nincs ingyen
  • Yettel SMS: 6400 Ft + 200 Ft (tranzakciós díj) + SMS díja, amennyiben a díjcsomagunkban nincs ingyen
  • Vodafone SMS: 6400 Ft + 160 Ft (tranzakciós díj) + SMS díja, amennyiben a díjcsomagunkban nincs ingyen

Jól látszik tehát, hogy továbbra is személyesen éri meg pályamatricát vásárolni, azonban az igencsak megnövekedett árhoz képest egész elenyésző extra díjat kér néhány szolgáltató. Meglepő lehet, de a legolcsóbban a mobilszolgáltatók adnak el e-matricát, márpedig a mai világban telefonunk szinte mindig kéznél van, így talán a leggyorsabb mód is ez.

NÚSZ Zrt.