Olvasónk rendszeresen ütközik abba a problémába, hogy nincs parkolóhely a lakása közelében. Mindeközben egyesek hónapokig tárolják ott járműveiket anélkül, hogy parkolódíjat fizetnének az egyébként fizetős zónában. A szakjogász válaszol a kérdésekre.

Jó napot kívánok!

A képen látható Piaggio a II.ker Frankel Leó 10. szám előtt áll hónapok óta. Hatósági jelzés, parkoló cédula nincs rajta. Elküldtem észrevételem a II. kerület parkolási ügyfélszolgálatra, ahonnan válaszoltak (alább olvasható a válasz, a szerk.). Válaszukban jelezték, hogy a mopedeknek nem kell rendszám (ezt tudom én is), és a levél lényege nagyjából az volt, hogy „közöm"... Szerintem egy olyan utcában, ahol parkolási helyet nem találni, a díj 600 Ft/óra reggel 8:30 és este 10:00 között, van közöm ahhoz, hogy nagy ritkán szomszédaim vagy én is találjak parkolóhelyet. Szíves segítségüket szeretném kérni, hogy ebben az esetben mit lehet csinálni? Hatósági tárolási engedély nem elvárható? (Kizárni pl. a „zsebre dolgozást").

Szíves visszajelzésüket előre is köszönöm. 

Üdvözlettel,

Andrea

Olvasói fotó

Itt olvasható az ügyfélszolgálat válasza:

Tisztelt Hölgyem!

A Parkolási Ügyfélszolgálatra 2023. július 28-án küldött elektronikus levelére válaszolva a következőkről tudom tájékoztatni: A bejelentett jármű, úgynevezett mopedautó, amely nem rendszám köteles jármű, így a rendszám hiánya, illetve a jelöletlenség nem képez jogellenességet. Nem egészen értem azt, hogy mit ért azon, hogy a jármű parkolási papírok nélkül várakozik. Nem tudom, hogy milyen parkolási papírra gondol, amelyet látni kellene a járművön. Arról pedig Ön nem rendelkezhet hivatalos információval, hogy ez a jármű rendelkezik-e lakossági várakozási hozzájárulással. Továbbá a jármű a várakozásával nem követ el közlekedési szabálysértést, így semmilyen intézkedés nem lehet a vezetőjével, üzemben tartójával szemben foganatosítani.

Tisztelettel: Dr. Nyerges István 

Ügyfélszolgálati Információs Munkatárs

A problémával felkerestük dr. Krizsán Zoltánt, a D.A.S. szakjogászát, aki elmondta álláspontját az üggyel kapcsolatban.


A KRESZ, a közúti közlekedésről szóló törvény, valamint az adott parkolási területre vonatkozó szabályok alapján adható válasz arra, hogy a két-, három-, vagy többkerekű gépjárművek várakozása közterületen, díjfizetős területen hogyan alakul. Nem vitás a KRESZ alapján, hogy a quad és a mopedautó is járműnek minősül. Jogszabály rögzíti, hogy járművel helyi közutakon, valamint helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon történő várakozása a helyi önkormányzat, vagy egy meghatározott szolgáltató és a járművet vezető között polgári jogi jogviszonyt hoz létre.

A várakozási díj és a pótdíj megfizetéséért a jármű üzembentartója felel. A várakozási díj tehát minden járműre vonatkozik főszabály szerint, így a segédmotoros kerékpárra és a mopedautóra is. Megerősíti azt, hogy a személygépkocsin kívül várakozási díjat kell fizetni a három- vagy négykerekű motorkerékpár és segédmotoros kerékpár (ebbe a kategóriába tartozik a mopedautó is a KRESZ alapján) után is a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtéséről szóló jogszabály alapján.

Az önkormányzatok azonban – így Budapesten a Közgyűlés is – önkormányzati, helyi rendeletben egészítik ki a megállás-várakozás egyes részletszabályait. Tapasztalatunk alapján a közúti közlekedési törvényben foglaltakhoz képest enyhébben szabályozzák a járművek várakozását, pl. kivesznek bizonyos járműtípusokat a várakozási díj fizetési kötelezettség alól, rendszám meglétéhez kötik a parkolási díjat, csak a három- vagy négykerekű járművekre vonatkoztatják a díjfizetést az adott zónában. Szintén eltérő, ha felszíni parkolásról beszélünk, vagy mélygarázsban lévő parkolóhelyről van szó.

A II. kerületre vonatkozó várakozási- és parkolási közgyűlési rendelet is külön szabályt alkalmaz: a rendelet valamennyi rendszámmal rendelkező járműre és azok üzembentartójára vonatkozik. Ezek alapján jelen esetben nem áll fenn várakozási díj fizetési kötelezettsége a mopedautó üzembentartónak, az olvasó által küldött járműnek ugyanis nincsen rendszáma.

Veszprémben például a város fizető parkolási rendszerének szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet a díjfizetést a három vagy annál többkerekű járművekre vonatkoztatja. A rendelet nem tesz említést külön arról, hogy a forgalmi rendszámmal rendelkező és nem rendelkező járművek között különbség lenne (több megyei jogú város parkolási rendeletében is ezt találjuk).

Erre tekintettel a várakozási díj fizetésének kérdése a rendszámtábla nélküli gépjárművek kategóriánál mondhatni szürkezóna:

  • az ilyen típusú járművek szélességében vagy hosszában sokszor elérik egy kisebb személygépkocsi méretét, mégis eltérő elbírálás alá esnek;
  • amennyiben pótdíjazásnak van helye, mivel lehet beazonosítani a járművet, a mikuláscsomagra milyen azonosítót kell ráírni (alvázszám leolvasása?);
  • gyakorlatunk során nem találkoztunk még olyan esettel, hogy a mopedautót pótdíjazták volna a parkolási díj megfizetésének elmulasztása miatt.

Az első kérdés, hogy milyen típusú járművel történik a várakozás: egy négykerekű jármű több kategória közül is tartozhat valamelyikbe. Javasoljuk, hogy a jármű vezetője győződjön meg a várakozási övezetben – a kihelyezett parkolótábla- és óra alapján – arról, hogy járműve a várakozási díjfizetés hatálya alá tartozik-e. A legprudensebb eljárás természetesen az adott település parkolási rendeletének fellapozása, de ennél gyakorlatiasabb a helyi „szokásjog” meg-és kiismerése.

Végezetül kitérünk arra, hogy amennyiben roncsjárműről van szó, vagy a várakozást már felváltja a jármű hosszútávú tárolása, a helyi önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően kell eljárni. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.