2022. szeptember 20. | 13:28

Sokan azt hiszik, hogy csak feldobjuk a platóra vagy az utánfutóra és visszük, pedig a fa szállításának megvannak a maga szigorú szabályai.

Nem olyan közismert és egyértelmű tény, hogy a Magyarországon kitermelt fát, vagy úgynevezett faválasztékot nem lehet akárhogy szállítani. Egy bizonyos szállítójegyre van szükség, hacsak a szállítás nem kereskedelmi céllal történik, abban az esetben egyszerűsödik a helyzet. De miért is olyan fontos ez most?

Az oroszok a háború kitörése előtt kezdték, azóta pedig folyamatosan egyre kevesebb gázt szállítanak Európába. Mivel a kontinens erőteljesen függ az orosz gáztól, a hirtelen mennyiségcsökkenés az energiaárak emelkedéséhez vezetett, így sokan keresik az alternatívákat a fűtési szezonra, mint például a fát, fa tüzelésű kályhákat. Így pedig fontos tisztában lenni a fa szállításának szabályaival és a lehetőségeinkkel.

A tüzifaszállítás engedélyhez kötött, érdemes utánanézni a szabályoknak | Fotó: Depositphotos

Tehát ott állunk az erdőben, ott van előttünk a rönkkupac, aminek hivatalos megnevezése a faválaszték, ami egy gyűjtőfogalom. Ebbe tartoznak a hengeres fák, a tűzifa minden formában és a kitermelt fából készült apríték. Ezekhez ugye az említett szállítójegy kell, kivéve, ha magánszemélyként szeretnénk mi vagy egy közeli hozzátartozónk szállítani a fát. Ehhez készített a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) egy formanyomtatványt, ami szigorú szabályrendszer mellett kiválthatja a szállítójegyet. A formanyomtatvány ide kattintva érhető el.

Itt ketté kell szedni a történetet, mert az egyik lehetőség, hogy a szállítás a fakitermelés helyszínéről indul és saját célú felhasználásra a jogosult tulajdonában lévő ingatlanra, vagy az általa használt (használati szerződéssel igazolt) ingatlanra, vagy pedig a közeli hozzátartozója lakó, tartózkodási helyére érkezik. A másik lehetőség, hogy a fát szállítójeggyel az arra jogosult elszállítja a fogyasztónak, aki ezután ugyanazzal a formanyomtatvánnyal tovább szállíthatja, de akkor is csak az előbb felsoroltaknak megfelelően.

Még könnyebb helyzetben vagyunk, ha nekünk egyszerre legfeljebb 20 kilogramm fára van szükségünk. Ilyenkor az önálló cikkszámmal vagy megnevezéssel rendelkező faválasztékért kiállított számla szállítójegynek minősül, nincs további papírozás vagy engedélyezés.

Persze ezekben a szabályozásokban is vannak kiskapuk, amin sokan megpróbálnak átjutni, de a jelenlegi helyzetre és a megnövekedett igényekre való tekintettel a hatóságok fokozott figyelmet fordítanak az iparágra. Figyelik a tiszta papírokat, nyomtatványokat és ha valamilyen kedvezménnyel élünk, akkor azoknak a megvalósulási feltételeit. Ha ezek nem teljesülnek vagy valamilyen szabálytalanságot követünk el, súlyos eljárási bírságra számíthatunk, de ha minden tiszta és ismerjük a lehetőségeinket, nem lehet baj.

Nyitókép: Depositphotos