2024. január 15. | 08:54

Sokan nem is tudják, hogy jogosultak a kedvezményes matricavásárlásra. Mutatjuk, mik a feltételek!

2024. január 31-én lejárnak a tavalyi éves autópálya-matricák, és az új évben megnő az úthasználati díj a magyar autópályákon, ezt még szeptemberben jelentette be a magyar állam. A megnövekedett árak mellett további újdonság az is, hogy több, eddig nem díjköteles útszakasz is fizetőssé válik, így érdemes utánaolvasni, hogy az eddig ingyenesen használható utak közül melyekre kell idéntől matrica.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy hol vásárolhatunk legolcsóbban matricát, de azon kívül, hogy a lehető legjobb oldalon vesszük az e-matricát, van még egy mód, amit érdemes ismerni, mivel sokaknak segíthet, hogy bizonyos feltételek mellett olcsóbban jussanak hozzá az autópályák használatához. Ez nem más, mint az évek óta létező nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezménye.

A kedvezmény már majdnem tíz éve érvényben van, azonban sokan talán nem is tudják, hogy járna nekik vagy azzal nincsenek tisztában, hogyan tudják érvényesíteni ezt az engedményt.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., vagyis a NÚSZ Zrt. honlapján lehet olvasni arról, hogy mik a nagycsaládosok és mozgássérültek kedvezményei:

Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak részleges díjmentességre jogosultak, vagyis D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsijukkal D1 díjkategóriájú e-matrica megváltásával használhatják a díjköteles úthálózatot.

A D2-es árkategória egy éves vármegyei bérletre 13 330 forint, D1-re 6660 forint, egy országos matrica pedig 81 280, illetve 57 260 forint a fenti kategóriákban, ezért érdemes tisztában lenni ezzel a kedvezménnyel.

A részleges díjmentességnek több feltétele is van. Először is, be kell jelenteni a kedvezményre való igényt a NÚSZ Zrt. felé, ehhez kérelmet kell benyújtani, amit bármelyik járási hivatalban vagy kormányablaknál meg lehet tenni, de fontos, hogy még január 31-e előtt. A díjmentességre pedig az alábbi feltételek alapján lehet jogosult valaki:

  • Ha a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója legalább 3 gyermek után családi pótlékban részesül
  • Ha a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy vagy annak egy háztartásban élő hozzátartozója.

Azt is érdemes tudni, hogy a részleges díjmentesség kizárólag arra a gépjárműre vonatkozik, amelyet az üzembentartó bejelentése alapján a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba vett. Emellett kizárólag arra az időszakra jár a díjmentesség, ameddig a nyilvántartásban részleges mentességre jogosultként szerepel az adott jármű.

Az is fontos még, hogy a nagycsaládosok számára a következő év január 31-ével lejár a jogosultság, így azt újra kell kérelmezni, mozgáskorlátozottak esetében viszont nincs ilyen megkötés, a jogosultság számukra addig jár, amíg vissza nem vonják parkolási igazolványukat, vagy törlik őket a nyilvántartásból.

Egy személy egyszerre csak egy rendszámra kérhet részleges díjmentességet és a díjmentesség csak a kérelem elfogadása után lép életbe. Ezért ha az engedély megszerzése előtt közlekedünk más kategóriájú matricával, könnyen megbüntethetnek. Azonban a közlekedési hatóság igen elnéző, így nem kell pótdíjat fizetni abban az esetben, ha a kedvezményre való jogosultságot legkésőbb a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 90 napon belül bemutatjuk a NÚSZ Zrt.-nek. Ebben az esetben nem kell pótdíjat és büntetést fizetni, csupán egy 1470 forintos, jogszabályban rögzített ügyintézési díjat.

Nyitókép: NÚSZ Zrt.