A Suzuki az Opel után a második nagy autógyártó volt, amely a rendszerváltást követően megtelepedett Magyarországon. 1991-ben máris megalakult a Suzuki Zrt., egy évre rá pedig elkezdték összeszerelni az ötajtós Swifteket egy nagyberuházás keretében az Esztergomban létesített gyáregységben. A négyajtós szedánok is a gyártás részét képezték 1993-tól, és habár az alkalmazottak száma ekkor még nem érte el a kétezret, a termelés olyan ütemben zajlott, hogy 1996-ra legördült a futószalagról a százezredik magyar Suzuki is.

Suzuki Magyarországon - infografika

Infografika - a Suzuki Magyarországon. Kattints a nagyobb méretért!

A 2000-es év fontos mérföldkőnek számított, hiszen ekkor indult el a Wagon R+ összeszerelése is, mely szintén nagy sikernek örvendett. Mire 2003-ban az Ignis is gyártásba került, a dolgozói létszám már jóval meghaladta a kétezer főt. Egy év múlva dízelmotorral is elkezdték gyártani a Wagon R+ és Ignis modelleket, melyek szintén szép számban fogytak a hazai és a külföldi piacokon is.

Az következő generációs Swift 2005-ös bemutatása után egy évvel új modell került a palettára, az SX4 gyártásának 2006-os kezdetekor évente nagyjából 200 ezer autót szereltek össze Esztergomban. A foglalkoztatottak száma egyre csak növekedett, 2007-re már hatezernél is többen dolgoztak a Suzukinál Magyarországon.

Az ezt követő év több szempontból is izgalmasnak ígérkezett, hiszen amellett, hogy 2008-ban indult el a Splash kisautó gyártása, a termelés is ekkor volt a csúcson Esztergomban, ugyanis évente csaknem 300 ezer jármű hagyta el a futószalagokat. A következő hazai gyártású modellre egészen 2013-ig kellett várni, ekkor jött az SX4 S-Cross típus, míg az azóta is nagyon sikeres Vitara 2015-től készül Esztergomban. Ennek a két modellnek nagy szerepe van abban, hogy a Suzuki újra virágzik hazánkban, sorra vezeti a Vitara szabadidőautó az eladási statisztikákat.

 

Forrás:

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!