2023. augusztus 01. | 14:28

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy mely régiókban lesznek útfejlesztéssel kapcsolatos beruházások Magyarországon, az is kiderült, hány milliárd forintot költenek majd erre.

Nem olyan rég közölte a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium, hogy összesen 270 beruházást függesztettek fel 2022. május és 2023. június 6. között. Ezek közt voltak sportcsarnokok és egyéb beruházások, de útfejlesztési projektek is áldozatul estek a megszorításoknak.

Például az M7 autópálya Székesfehérvár-nyugat csomópontjának fejlesztése, valamint a mohácsi Duna-híd előkészítése is. Emellett iskolafejlesztési projekteket is befagyasztottak, így számos település került nehéz helyzetbe.

A Magyar Közlöny hétfői számában azonban megjelent, hogy 24 komolyabb útfejlesztési projektet tervez a kormány a következő három évben. Ezekre jövőre 12,5 milliárd, míg 2025 és 2027 között 35 milliárd forint szánnának.

Ezt az egyes évekre lebontva is közzétették, 2025-ben 19,3 milliárd, 2026-ban 9,9 milliárd, míg 2027-ben 5,8 milliárd forint a tervezett költségvetése az útfejlesztési projekteknek. A fejlesztések határidejét az adott évi központi költségvetési törvény tervezése során határozzák meg.

Ezeket a beruházásokat „kiemelt társadalmi, politikai, gazdaságfejlesztési” jelentőségűnek minősítették, így a tervek szerint meg is valósítják majd a listában felsorolt projekteket. A fejlesztések listáját itt lehet megnézni:

Forrás: Magyar Közlöny
Magyar Közút