2023. július 12. | 09:10

Az építési és közlekedési miniszter szerint nem csak a KRESZ, de a B-kategóriás jogosítvány megszerzésének rendszere is elavult, ezért felülvizsgálatra szorul.

A KRESZ és a B-kategóriás vezetői engedély megszerzésének felülvizsgálatát és átalakítását ígérte Lázár János építési és közlekedési miniszter. Szerinte a szigorítás nem feltétlenül vezet jóra, ahogy a túlzott sebességmérés és a korlátozások sem.

AZ RTL nemrég az Árpád hídon történt gázolás kapcsán kérdezte a minisztert, hiszen az eset óta sokan sürgetik a szabályok felülvizsgálatát. Lázár elmondta az esetről, hogy szerinte gyilkosság, illetve a jelenlegi szabályok elavultak.

Ezért már meg is kezdték a KRESZ teljes felülvizsgálatának előkészítését, maga a vizsgálat pedig várhatóan ősszel zajlik majd le. Szerinte a szabályrendszer ugyanis nem követte le a közúton bekövetkezett változásokat, és nem alkalmas arra, hogy mindenkinek helyet csináljon az utcán.

Szerinte modern és innovatív KRESZ-re van szükség, ami minden közlekedőt egyenlően kezel. A jelenlegi inkább csak támogat bizonyos közlekedési szereplőket, miközben néhányat pedig nem.

Hozzátette, hogy nem csak a szabályoknak kell megváltozniuk, hanem az embereknek is. Érdemben át kell gondolni a B-kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét. Újra kell gondolni a jogosítványszerzéshez kötött elméleti, gyakorlati és pszichológiai alkalmasság kérdéskörét is.

Kérdezték arról is, hogy lehet-e Magyarországon a jövőben átlagsebesség-mérés. A miniszter elmondta, hogy a kérdés napirenden van és nem zárkóznak el a lehetőségétől, de szerinte elsődlegesen nem a sebességkorlátozás és annak betartatása az egyetlen megoldás a sok balesetre.

Ugyanis nemrég felmérést végzett az ügyben a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet. Ennek statisztikáira hivatkozva mondta Lázár János, hogy a balesetek csupán 30 százalékát okozza a gyorshajtás, a többi 60 százalék inkább figyelmetlenségből és az elsőbbségi szabályok be nem tartásából fakad.

MTI/ Soós Lajos