hétfő - 2023. március 27.
7 °C
közepes eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Itt a nyaralás vége, le kellene szedni a tetőcsomagtartót? És mi legyen a vonóhoroggal?

2022. október 01. | 14:25

Van, amelyikre van szabályozás és van, amit elővigyázatosságból érdemes levenni.

A szezon végén nem mindenki kapkod, hogy elpakolja azokat az autós kiegészítőket, amiket a nyaralásra szánt bringa és a csomagok szállítása miatt szereltek fel, hiszen ki tudja, lehet, hogy az utószezon még tartogat egy-két kellemes hétvégét. A tetőcsomagtartó és azon a kerékpártartó vagy a tetőbox papíron maradhat, de ha leszerelhető vonóhorog van az autón, azt bizonyos esetben le kell szedni a szabály szerint. 

Növeli a fogyasztást a tetősín?

Sokszor már gyárilag kínálnak tetősínt az autókhoz, amik úgy vannak kialakítva, hogy a legkisebb mértékben befolyásolják az autó karosszériájának alapvető tulajdonságait, úgy mint a menetzaj, a légellenállás és ezzel együtt természetesen a fogyasztást. Utángyártott tetőcsomagtartókból is sokfélét kínálnak, egyes típusok a tetősínben kialakított gyári pontokra rögzíthetők, de vannak olyan univerzális darabok is, amit sokféle autóra fel lehet tenni. 

Az üresen fenthagyott tetőcsomagtartók szempontjából az egyik legérzékletesebb különbség a menetzajban mutatkozik meg amellett, hogy gyártótól függően különféle maximális sebességhatárt szabnak a használatukhoz. Ugyan a megnövekedett légellenállás és a tetőcsomagtartó súlya minden bizonnyal befolyásolja a fogyasztást is, jellemzően annyira elenyésző mértékben, ami csak rendkívül nagy futás mellett érzékelhető.

Növeli a fogyasztást a tetőbox?

Az extra adag csomaggal járó, családi utazásra használt tetőbox is fent hagyható a tetőn a szabályok szerint. A tetőcsomagtartón hagyott boxnak többféle veszélye van, ami miatt érdemes komolyan elgondolkodni a leszerelésén. A tetősínnel kapcsolatban említett légellenállás a tetőbox használatával tovább nő, bár sok esetben a menetzaj mértéke csökken.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a tetőbox jelentősen növeli az autó magasságát, amivel számolni kell egy alacsonyabb garázsba való behajtáskor, mert igen drága mulatság lehet ha kilapítjuk véletlenül. A fogyasztás tekintetében itt már jelentősebb növekedéssel kell számolni, hiszen a légellenállás és a súly is nagyobb.

Mikor kell leszerelni a vonóhorgot?

A leszerelhető vonóhorog bizonyos autók esetén eltakarhatja a rendszám egy részét, ami a szabályozás szerint indokolja a kötelező eltávolítást, ezért kérdéseket vethet fel a biztosítási kártérítésnél. A fenthagyott vonóhorog ugyan kisebb koccanásnál látszólag megóvhatja a karosszériát, de ha nagyobb az ütközés ereje, akkor jóval nagyobb kárt tehet az autóban, vagy elrontott parkolásnál jelentős sérülést okozhat egy másik autóban.

Nem kell azonban attól tartani, hogy a biztosító a vonóhorog okozta magasabb kárt ne térítené meg, még abban esetben sem, ha a rendszám eltakarása miatt amúgy szabálytalannak számít a kiegészítő, derült ki a D.A.S. jogászának cikkéből

Minden könnyen eltávolítható külső alkatrészre igaz azonban, hogy a lopás kockázata fennáll, ami már önmagában indokolhatja a leszerelésüket.

Képek: Depositphotos

20 rossz szokás, amivel teljesen tönkrevágod az autódat – 1. rész Kigyulladt Pierre Gasly F1-es autója a boxban - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!