Újabb év, újabb fizetős úthálózatok bevezetése. A közelmúltban két, nemrégiben átadott útszakasz vált díjkötelessé, ezek az M35-ös autópálya 481-es főút és Berettyóújfalu közötti 18,7 kilométeres szakaszát, valamint az M4 autópálya Berettyóújfalu és a 47-es főút közötti 3,7 kilométeres szakaszát érintik. Az eddig ingyenesen használható útszakaszok 2019-ben is díjmentesek maradnak.

A Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyei autósoknak van a legegyszerűbb dolguk, ugyanis a két megyében egyáltalán nem kell fizetni az úthasználatért. Az Autopalyamatrica.hu oldalon található interaktív térkép segítségével könnyen megtudhatod, melyik településre utazva, milyen megyei matricát kell venned a 2019-es évben.

Nem árt, ha e téren naprakész információkkal rendelkezik az ember, mivel abban az esetben, ha érvényes autópálya-matrica nélkül hajtasz át az ingyenes útszakaszról egy díjkötelesre, csúnyán megbírságolnak. Ha személyautóval követted el az esetet, 14 875 forintot kell fizetned, ám ez 30 napnál hosszabb késlekedés után már csaknem 60 000 forintodba kerülhet.

A főváros körül húzódó M0-s autóút ingyenes és díjköteles szakaszain már sokkalta bonyolultabb kiigazodni. A körgyűrű nagy része ingyenesen használható, ám mind az északi, mind a déli részén akad olyan szakasz, ahol fizetni kell és fizetősek a körgyűrűből a fővárosba vezető utak is. Érdemes figyelmesen autózni a Budapestet körülvevő úton, mert esetlegesen túlhajtva könnyen fizetős szakaszon találhatod magad!

Pest megyén kívül már csak rövid autópálya-szakaszok használhatók díjmentesen. Ingyenes marad a Fejér és Bács-Kiskun megye között az M8-as autópálya eddig megépült szakasza, valamint az M9-es autóút Tolna és Bács-Kiskun megye között.

Az 58-as és az 5826-os számú utak közötti rövid szakasz az M60-as autópályán délnyugat felől kerüli el Pécset, ez továbbra is díjmentesen használható, ahogy az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as autópálya Fejér és Bács-Kiskun megye között húzódó szakasza, Somogy megyében pedig a kaposvári elkerülőút 61-es főút része ingyenes.