Jobb lesz, ha erre figyelsz, különben bukhatod a forgalmidat

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-08-29, 07:55

A rendőrség figyelmeztetett, a többi már rajtad múlik.

Világos, hogy biztonságosan úgy tudsz közlekedni az autóddal, ha az abroncsokkal is minden rendben van. Nem árt, ha időnként rálesel a gumikra, ha ezt elmulasztod, akkor annak bizony az lehet a vége, hogy a forgalmidat is elveszíted.

Magyarországon jogszabály írja elő a minimálisan megengedett barázdamélységet. Erre azért van szükség, hogy a rendőrség ki tudja vonni a forgalomból a műszakilag nem biztonságos autókat. Mindenki tudja, hogy a gumik kopnak a folyamatos használat során, egy agyonnyúzott gumiszettel balesetveszélyes közlekedni, példának okáért jelentősen megnőhet a fékút.

Agyonkopott gumiabroncs

A személygépjárművek részére 1,6 milliméteres barázdamélység van meghatározva, jobb ha tudod, hogy ezt a rendőrség szigorúan betartatja. Ha a közúti ellenőrzés során a rendőrök úgy látják, a vizsgált abroncs mintázata nem éri el a minimálisan előírt mértéket, akkor azonnal bevonják az autó forgalmi engedélyét. Ezt csak akkor kapja vissza a kocsi tulajdonosa, ha elviszi az autóját műszaki vizsgáztatni, és ott mindent rendben találnak a szakemberek.

Újabban a gumigyártók úgynevezett indikátort helyeznek az abroncsokba, ami 1,6 milliméterre van állítva. Ha észrevetted, hogy a kopófelület ezzel a résszel már egy síkban van, akkor azonnal gumit kell cserélned. Legyen figyelmeztető példa mindenkinek az a sofőr, akinek az autóját a közelmúltban a 6-os úton ellenőriztek a Szigetvári Rendőrkapitányság járőrei. A vizsgált kocsinál a gumiabroncs-mintázat barázdája nem érte el az 1,6 milliméteres jogszabályi minimum határt, a sofőr pedig a helyszínen búcsút inthetett a forgalmijának.

Ha kíváncsi vagy érdekes autós hírekre, akkor csekkold le az Alapjárat megújult hírműsorát.

Kapcsolódó írások

Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.
2019. november 06.
Nem akart kocsiba pattanni, és gyalogolni sem volt kedve.

További hírek