Jogosítvány: fontos változások orvosi alkalmassági vizsgálat terén

Kiss Márton újságíró
Frissítve:
2021-02-22, 11:08

Nem árt, ha te is tisztában vagy ezekkel a dolgokkal.

Az emberi erőforrások minisztere módosította a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletet, amely a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

A rendelet kimondja, hogy mind a hivatásos, mind pedig a nem hivatásos járművezetőknél az egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét úgy kell megállapítani, hogy annak hónapja és napja megegyezzen a vizsgált páciens születésének hónapjával és napjával (a gyakorlatban ez már eddig is így volt egy ideje). Amennyiben a vezetőre vonatkozó alkalmassági idő (például a vizsgálattól számítva 5 év) korábbi, mint a születésnapja, akkor az alkalmassági határidő a vizsgált személy határidőt követő első születésnapjáig túlléphető, írja a Napi.hu.

Így szerepel az intézkedés a rendeletben:

„Az egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét az 1. és a 2. alkalmassági csoport esetében is úgy kell megállapítani, hogy annak hónapja és napja megegyezzen a vizsgált személy születésének hónapjával és napjával. E szabály alkalmazása esetén az (1) bekezdésben előírt határidő a vizsgált személy határidőt követő első születésnapjáig túlléphető. Ha a vizsgált személy február 29-én született, és az alkalmasság határideje lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor az alkalmasság határideje február 28-án jár le.”

Ha a vizsgált személy február 29-én született, és az alkalmasság határideje lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor az alkalmasság határideje február 28-án jár le. Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.

A látásvizsgálat kihagyhatatlan eleme az alkalmassági vizsgálatnak
A látásvizsgálat kihagyhatatlan eleme az egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak (Kép forrása: HáziPatika.com)

A nem hivatásos sofőrök egészségi alkalmassági vizsgálatát a választott háziorvos, vagy a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti háziorvos is elvégezhette a korábbiakban. Ez a kör szombattól kiegészült az üzemi orvossal, továbbá - a nem szervezett munkavégzés keretében dolgozó személy esetén - a lakóhelye szerint területileg illetékes foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosával is, írja az Infostart.

A módosításban azt is rögzítették, hogy a hallássérült közúti járművezetők időszakos egészségi alkalmassági vizsgálatát a háziorvos vagy a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa végzi el, 3 hónapnál nem régebbi audiológiai vizsgálati eredmény alapján. Súlyos egészségromlás esetén a háziorvos és a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa kérheti, hogy a gépjárművezetői alkalmasságot szakértői bizottság állapítsa meg. Azon sofőrök esetében, akiknek állapota végleges, a háziorvos vagy a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa az alkalmasságot a korábbi hallásállapotra vonatkozó szakvélemény figyelembevételével állapítja meg, olvasható a Magyar Közlöny pénteken megjelent számában.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Egymásra dobált vezetői engedélyek felülről fotózva
2019. november 13.
Gyorsabban lehet majd jogosítványhoz jutni.
Gyalogkakukk
2019. november 28.
2021-től még gördülékenyebben lehet vezetői engedélyhez jutni.

További hírek