2023. április 28. | 08:31

Eltérőek a díjazások a legnépszerűbb nyaralási célországokban.

A melegebb idő beköszöntével lassan elindul a nyaralási szezon, egyre többen mennek külföldre autóval, pihenési céllal. Az e-autupalyamatrica.hu oldala összeszedte, hogy a legnépszerűbb célországokban milyen útdíjakkal kell számolni 2023-ban.

Van, ahol a magyarországi rendszerhez hasonlóan időalapú matricás rendszer van, máshol pedig kapus megoldással oldották meg a kérdést. Sőt, olyan országok is vannak, ahol nem kell útdíjat fizetni.

Ausztria

Itt időalapú, matricás rendszer van érvényben. A 10 napos autópálya-matrica ára 9,9 euró (aktuális árfolyamon 3737 forint), a 2 hónapra szóló pedig 29 euró (aktuális árfolyamon 10 839 forint).

Bosznia-Hercegovina

Ebben az országban kapus rendszert alakítottak ki, azonban aki elektronikusan váltja meg az útdíjat, az 20 százalék kedvezményre jogosító autópálya-kártyát is kiválthat (ennek ára 39 BAM – konvertibilis márka, amely lehetővé teszi az automatikus fizetést is. Szakaszok: Sarajevo – Tarčin: 2,51 BAM, Sarajevo – Lepenica: 1,2 BAM, Lepenica – Tarčin: 1,2 BAM, Zenica – Sarajevo: 6 BAM, Medjugorje – Ljubušky: 1,2 BAM. Egy BAM nagyjából 192 forintnak felel meg).

Bulgária

Itt is matricás rendszer van, a hétvégi jogosultság 9 levába kerül (aktuális árfolyamon 1720 forint), az egyhetes 13, a havi pedig 27 leva.

Csehország

Matricás megoldást választottak a csehek is, a 10 napos matrica ára 310 korona (aktuális árfolyamon 4933 forint), míg az egy hónapos verzió 440 koronába kerül. Motorkerékpárral ingyenesen lehet használni az autópályákat.

Franciaország

Itt egy hibrid rendszer működik, vannak olyan autópálya-szakaszok, ahol nem kell fizetni az úthasználatért. A legtöbb régióban azonban fizetőkapus rendszert alakítottak ki, az egyes szakaszokért 6 - 80 euró közti összeget kell fizetni. A fizetős szakaszokat a felhajtóknál mindig PÉAGE felirattal jelzik.

Horvátország

A magyarok legnépszerűbb nyaralási célországában kapus rendszerben kell fizetni. Eltérő díjazású szakaszok vannak 5,8 és 30,6 euró (aktuális árfolyamon 2242 és 11 584 forint) összegért.

Lengyelország

Itt kapus rendszer van, 0,2 - 0,5 zlotyi közt alakul a tarifa kilométerenként. Az A1, A2 és A4 jelű autópályákért kell fizetni.

Montenegró

Ebben az országban papíron nincsenek autópályák, fizetni azonban három helyen is kell. A Sozina alagút áthaladási díja 2,5 euró/személyautó, a Lepetane kompot 5 euró/autó áron lehet igénybe venni, míg a 13 kilométer hosszú Trebinje-Herceg Novi kétsávos útért 3 euró/személygépkocsi díjat kell kifizetni.

Németország

Itt minden szakasz ingyenesen használható személyautóval és motorkerékpárral is.

Olaszország

A kapus rendszerű díjfizetés működik itt is, az egyes szakaszok 10 és 64,4 euró közti árakon mozognak. Továbbá néhány alagúton való áthaladásért is fizetni kell (Grand St. Bernard, Monte Bianco, Munt La Schera, Frejus) 15 - 47,4 euró közti összeget.

Románia

A románoknál matricás rendszerű az útdíjfizetés, az egyhetes matrica ára 3 euró, a havié pedig 7 euró.

Spanyolország

Az itteni fizetőkapus rendszerben 100 kilométerenként 9 - 10 eurót kell fizetni átlagosan.

Svájc

Svájcban éves matricát kötelező vásárolni, amelynek díja 40 svájci frank (aktuális árfolyamon 15 158 forint).

Szerbia

A kapus rendszerben itt 1,5 és 5,6 euró közti összegeket kell fizetni szakaszonként.

Szlovákia

A 10 napos díja 12 euró, az egyhavié pedig 17 euró. Motorkerékpárral ingyenesen lehet használni az autópályákat.

Szlovénia

Itt az egyhetes matrica ára 15 euró, míg az egyhavié 30 euró. A szlovén autópálya-matricákat akár a magyarországi MOL-kutakon is meg lehet venni.

Az alábbi országokban pedig nem kell fizetni az úthasználatért személyautóval: Andorra, Ciprus, Észtország, Finnország, Izland, Lichtenstein, Luxemburg, Málta, Monaco, Ukrajna. 

Depositphotos