Olvasónk feltette a kérdést, ami sokak fejében megfordult, de nem merték előhozni. A szakértő válaszol.

„Sziasztok!

Szeretnék kérdezni valamit, remélem kapok érdemi választ rá! A kanyarodósávban kanyarodás kor kell irányjelzőt használni, vagy sem?  Lehet, hogy én tudom rosszul. Köszönöm szépen szíves valaszotokat!

Köszönettel,

Zsolt"

A kép illusztráció

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a szakoktatok.hu alapítóját, Vrancsik Viktort, aki elmondta észrevételeit az esettel kapcsolatban.


Kedves Zsolt!

Nagyon röviden a kérdésedre a válasz: igen, kell irányjelzőt használni. A kanyarodósáv csak arra szolgál, hogy abból a sávból az adott irányba jobbra/balra lehet haladni, és megkönnyíti a kereszteződésen való áthajtást.

Ha lámpával szabályozzák a kereszteződést, akkor az is lehet, hogy a sávok külön fényjelző készülékkel vannak ellátva, ezzel is megkönnyítve a kanyarodást. Gondoljunk el egy olyan szituációt, hogy leesik a hó, a burkolati jelek nem látszanak, a táblát pedig kidöntötte valaki.

Ebben az esetben ugyan úgy járunk el, mondjuk balra fordulunk és ezt jelezzük is index használatával. A kanyarodósáv kialakítása csak forgalomszervezés szempontjából segítség, csökkenti a balesetek számát és átláthatóbbá teszi a közlekedők számára.

Üdvözlettel, Vrancsik Viktor

Google Street View