2022. június 02. | 10:25

És még az sem baj, ha nincs saját autód.

Ránk köszöntött a nyár a naptár szerint, végre itt a jó idő, a jó kedvet pedig a most következő újabb hosszú hétvége garantálja. Nincs alkalmasabb időpont egy nagyobb családi kirándulásra vagy egy hosszabb kikapcsolódásra a barátokkal Magyarország gyönyörű tájain. Összeszedtünk egy csokorra való kirándulóhelyet, ahová mindenképpen érdemes egyszer ellátogatnotok.

Mesés balatoni panoráma: Kisfaludy-kilátó Badacsonytomajon

Balaton önmagában remek úti cél azok számára, akik vízközelben szeretik tölteni a szabadidejüket, ugyanakkor a magyar tenger nem csupán a pancsolni vágyók számára kínál kikapcsolódási lehetőségeket. A Kisfaludy-kilátót a Badacsony legmagasabb, 438 méteres pontjára építették. Aki nem rest megmászni a csigalépcsőjét, annak páratlan balatoni panorámában lehet része.

Badacsonytomaj
Kisfaludy-kilátó, Badacsonytomaj | Fotó: Depositphotos

Vadregényes aktív pihenésre vágyóknak: Szigetköz

A Duna és a Mosoni-Duna ölelésében elterülő 375 négyzetkilométeres terület Magyarország legnagyobb szigete. Az érintetlen tájegység a folyók ajándéka, amelyek hordalékuktól megszabadulva felépítették a gazdag növény- és állatvilággal rendelkező területet. A kirándulni, kerékpározni, horgászni vagy éppen evezni szeretők paradicsoma ez, amely az egész családnak remek feltöltődési lehetőséget nyújt.

Ismered az Oszkár Telekocsi szolgáltatását?

Az Oszkár Telekocsi szolgáltatást 2007. november végén indította el két egyetemista, Gyürüs Máté és Prácser Attila. Az Oszkár mára közel 1 millió felhasználóval Magyarország legkedveltebb telekocsi szolgáltatása. A rendszer célja, hogy összehozza az egy irányba tartó autósokat és utasokat. A hosszabb útra induló autósok meghirdethetik az autóban lévő szabad helyeiket, így csökkentve útiköltségüket, míg az utasok egy megfizethető, gyors és rugalmas utazási formát találhatnak. Az utazás, a közösség sokszínűsége miatt mindenképpen élménnyé válik. A szolgáltatás folyamatos fejlesztésének középpontjában a felhasználói igények gyors kiszolgálása, a biztonság, a bizalom, valamint az áttekinthetőség és könnyű kezelhetőség áll.

A barokk építészet remeke: az Esterházy-kastély Fertődön

A fertődi Esterházy-kastély Magyarország legnagyobb és sokak szerint a legszebb barokk kastélya. Építése az 1720-as években vette kezdetét, mai formáját Esterházy Miklós tervei alapján nyerte el a 18. század második felében. A jelenleg látható épületegyüttes méltó párja a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles kastélyoknak. Évente több százezer turista látogatja, és természetesen a pünkösdi hétvégén is érdemes felkeresni.

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély, Fertőd | Fotó: Depositphotos

A betyár csikósok földje: Bugac Puszta

Aki az Alföld tengersík vidékin van hon és ott az ő világa, az minden bizonnyal remekül fogja magát érezni a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Bugac Pusztán. Az őshonos magyar állattartás egyik központi területeként számon tartott vidéken homokpuszták, homokbuckák, homoki erdők, száraz gyepek, lápok, mocsarak és szikes puszták váltakoznak. Bugac Puszta remek kikapcsolódást nyújthat azok számára, akik kicsit szeretnének megismerkedni az állattartók vagy a csikósok életmódjával.

Bugac puszta
Bugac Puszta | Fotó: Depositphotos

Időutazás 20 millió évvel ezelőttre: a kazári riolittufaömlés

Kevesen tudják, de európai szinten is ritkaságszámba menő képződmény található a Nógrád megyei Kazár határában. A különleges, fehér színű, hullámokra emlékeztető felszíni formák kialakulása a miocén földtörténeti korra tehető, amikor a Mátrát is kialakító vulkánok aktivitása igen magas volt. A szinte páratlan látványért nem is kell olyan sokat sétálni, a parkolóból 40 perc alatt elérhető. Ennyit igazán megér a 15-20 millió éves kőzet.

Van szabad helyed? Add ki!

A Föld egyik legnevezetesebb cseppkőbarlangja: az aggteleki Baradla-barlang

A nyári meleg helyett hűvösebb klímára vágyók remek célpontja lehet a páratlan gazdaságú, színes cseppkőképződményeinek köszönhetően lenyűgöző látványosságot kínáló Baradla–Domica-barlangrendszer. Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt legjelentősebb barlangjának számos olyan sziklacsarnoka van, amely mennyezetmagassága eléri az 50 métert, a barlangtermek egy része pedig 200 méternél is hosszabb.

Aggteleki cseppkőbarlan
Aggteleki cseppkőbarlang | Fotó: Depositphotos

Legősibb váraink egyike: Füzér vára

A csodálatra méltó környezetben fekvő füzéri várról nagy bizonyossággal állítható, hogy már a tatárjárás idején is állt, azaz az ország egyik legréggebbi kőváráról van szó. Érdekesség, hogy annak idején a szent koronát is őrizték a Füzér község felé magasodó várban, ahonnan remek kilátás nyílik a Zempléni-hegység vonulataira.

Tisza-tó

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb kiterjedésű állóvize, amelyet mesterségesen duzzasztottak fel annak érdekében, hogy a Kiskörei Vízerőmű működéséhez szükséges vízhozam biztosítva legyen. Kialakulásának körülményei ellenére mára önálló ökoszisztémája van, madárrezervátummal rendelkezik, és védett területnek minősül, 1999 óta pedig az UNESCO világörökség része. A Tisza-tó nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek legalább annyira változatosak, mint maga a táj: a természetjáráson, kerékpározáson túl strandolásra és a vízi sportok kipróbálására is lehetőséget biztosít.

Szeged

Szeged Csongrád-Csanád megye székhelye, az ország harmadik legnépesebb városa és egyben kulturális központ is. A Tisza és a Maros folyók találkozásánál elterülő település a városnézést előnyben részesítő turisták egyik kiemelt célpontja, ami nem lehet véletlen. Szegeden túlcsordulnak a látnivalók, a különböző programlehetőségek és a kulináris élvezetek kedvelői is biztosan megtalálják a számításaikat. Ha csak egy városba látogatsz el a nyáron, akkor essen Szegedre a választásod!

Van szabad helyed? Add ki!

Szeged látkép
Szeged látkép | Fotó: Depositphotos