A kisgyerekek nem alszanak olyan jól az elektromos autókban

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-02-14, 11:00

Te is jókat aludtál a kocsiban kisgyerekként? Nem véletlenül. Tanulmány igazolja, hogy a belsőégésű motor zaja jó hatással van a kicsik alvására.

Érdekes felmérést végzett a Nissan. Azt vizsgálták, vajon milyen hatással vannak a kisgyerekek alvási szokásaira az elektromos autók összehasonlítva a belsőégésű motorral szerelt autókkal. Azt a meglepő eredményt kapták, hogy a bébik gyorsabban alszanak el és jobban is alszanak, ha villanyautó helyett hagyományos autóban utaznak. Ez pedig arra világított rá, hogy nem csupán a mozgás, a kerekek surrogása vagy a szélzaj ringatja álomba a kicsiket, hanem nagy szerepe van a motornak is a dologban.

Gyerek alszik az autóban

Miután az elektromos autókban nem található zajos hagyományos erőforrás, így azon szülők, akik ilyen járművekkel közlekednek, arra számíthatnak, hogy gyermekeik kevesebb időt tölthetnek a mindenki számára nyugodalmas alvással. Pedig alapvetően pont az ellenkezőjét gondolná az ember, a villanyautók relatíve csendes kabinja biztosan jó hatással van a lurkók idegeire és alvási mintázataikra.

Csakhogy a japán gyártó más következtetésre jutott. Fogtak egy Qashqai-t és egy LEAF-et, aztán addig körözgettek a babákkal a gyári tesztpályákon, míg azok mély álomba nem zuhantak. Közben a tudósok mérték a környezeti zajokat, a  vibrációkat és bőszen feljegyezték a kicsik reakcióit, alvással töltött időit. Meglepő módon sokkal meggyőzőbb eredmények jöttek ki a belsőégésű motorral szerelt autó esetében: a picik többet és jobban aludtak.

Gyerek alszik az autóban

Hogy igazolják elméletüket, készítettek egy, a hagyományos motor által kibocsájtott hanghullámokat tartalmazó hanganyagot és lejátszották azt az elektromos autóban is. Láss csodát, a kicsik hasonló eredményeket produkáltak az alvást illetően, mint korábban a Qashqai-ban. Mindez azt támasztotta alá, hogy a belsőégés erőforrások egyfajta hipnotikus hangélményt produkálnak, mely hozzásegíti a kisgyermekeket a nyugodt lelkiállapot eléréséhez és következtetésképpen hamarabb elalszanak, hosszabb időt töltenek alvással.

Az elektromos autók térnyerésével egyre több szülő találhatja szembe magát ezzel az igen jelentős problémával, hogy babájuk nem akar a csendes autóban nyugovóra térni. Számukra a megoldást természetesen nem egy benzines- vagy dízel autó vásárlása jelentheti, hanem azok motorhangjának lejátszása a multimédiás rendszeren keresztül. A Nissan által „kevert mix” feltehetően elérhető lesz a márka autóihoz a közeljövőben és bizonyára más gyártók is követik majd a példájukat.

Kapcsolódó írások

Nissan Leaf Nismo RC a pályán, szemből fotózva
2018. december 04.
November utolsó napján Tokióban mutatta be a Nissan a Leaf Nismo RC második szériáját.
Nissan Silvia CSP311
2019. szeptember 01.
A Silvia vérvonala egészen 1964-ig nyúlik vissza, a korai generációkról azonban a legtöbben megfeledkeznek. A driftkirály egykoron még a raliban brillírozott!

További hírek