A brit What Car? autós magazin szakértők bevonásával készített egy házi autó lopástesztet és sajnos szomorú következtetésekre jutott. A modern kulcsnélküli rendszerrel felszerelt autók feltörése, majd motorjának beindítása nem nagy mutatvány azoknak az autótolvajoknak, akik rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel. És ne legyenek illúzióid, akik komolyan gondolják az ipart, azok bizony rendelkeznek.

A teszt körülményeiről annyit kell tudni, hogy kritérium volt a roncsolás mentes bejutás, azaz a megfelelő ablak téglával történő bezúzása nem szerepelt a lehetséges módszerek között. Valójában mind a bejutáshoz, mind a jármű elindításához a sebezhető kulcsnélküli rendszereket használták ki az áltolvajok. Egy speciális eszköz segítségével befogták az autó kulcsának jelét, majd ismételten felhasználták azt a lopási kísérlet során.

Annak ellenére, hogy itthon javulnak az autólopási statisztikák, ezzel a viszonylag könnyen kivitelezhető– és kézenfekvő – módszerrel rengeteg autót tulajdonítanak el, pedig viszonylag egyszerű módszerekkel (is) lehet ellene védekezni. A tolvajok ellen az autógyárak is megpróbálnak különböző intézkedéséket hozni, de a sorozatban gyártott megoldásokkal az a baj, hogy azok ellen a bűnözők is hamar megtalálják az ellenszert. A tesztben résztvevő 7 autó eredményeit – haladva a legrosszabbtól a legjobbig – itt találod:

Audi TT Roadster

 • Autó kinyitása: 5 másodperc
 • Motor beindítása: újabb 5 másodperc

Audi TT Roadster lopásteszt

DS3 Crossback

 • Autó kinyitása: 5 másodperc
 • Motor beindítása: újabb 5 másodperc

DS3 Crossback lopásteszt

Land Rover Discovery Sport

 • Autó kinyitása: 10 másodperc
 • Motor beindítása: újabb 20 másodperc

Land Rover Discovery Sport lopásteszt

Mercedes-Benz A-osztály

 • Autó kinyitása: 30 másodperc
 • Motor beindítása: újabb 20 másodperc

Mercedes-Benz A-osztály

BMW X3

 • Autó kinyitása: 40 másodperc
 • Motor beindítása: újabb 20 másodperc

BMW X3

Ford Fiesta

 • Autó kinyitása: 40 másodperc
 • Motor beindítása: újabb 20 másodperc

Ford Fiesta

Land Rover Discovery

 • Autó kinyitása: 20 másodperc
 • Motor beindítása: nem lehetséges

Land Rover Discovery

Az autólopások ellen csak közös erővel lehet fellépni, azok visszaszorítása akkor lehetséges, ha a hatóságok nagyobb hatékonysággal csapnak le az autótolvaj bandákra, az autógyárak komolyan veszik a problémát és folyamatosan fejlesztik a biztonsági rendszereiket, illetve ha az autótulajdonosok is megtesznek minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy megnehezítsék a bűnözők dolgát. Íme, néhány tipp, amit te is tehetsz az autód védelme érdekében:

 1. Parkolj olyan helyre, ahol az autód szem előtt van, és a járókelők kiszúrhatják a gyanús viselkedést, feltörési kísérletet. Egy eldugott, kivilágítatlan zug pont a tolvajoknak kedvez.
 2. Ha kulcsnélküli rendszerrel szerelt az autód, akkor megteheted, hogy a kulcsot egy alufóliában tartod, így annak az esélye, hogy egy kulcsmásoló eszközzel klónozzák minimálisra csökken.
 3. Ne tartsd a slusszkulcsot a bejárati ajtó melletti kulcsos szekrényben! Egyrészt az autólopások nagy részét eleve úgy követik el, hogy ellopják a kulcsot és azzal viszik az autót vagy az ajtón kívülről egy speciális jelfogó és jelerősítő segítségével bejutnak az autóba, ami azt hiszi, hogy a kulcs ott van a tolvaj zsebében.
 4. Szereltess be utólagos riasztót, ami külön távirányítóval működik. Különböző árért különböző hatékonyságú rendszerekhez lehet hozzájutni, az autó aktuális értékénél nem érdemes 10%-nál nagyobb összeget a védelemre költeni.
 5. A riasztó különböző extra védelemmel is kiegészíthető, mint például a fontosabb alkatrészek lézergravírozása, váltózár beszereltetése, titkos kapcsolóval induló motor vagy GPS nyomkövető.
 6. Köthetsz CASCO biztosítást arra az esetre, ha mégis megtörténik a baj, a biztosítók ebben az esetben megtéríthetik az autód Eurotax értékét.

Az alábbi videóban részletesen elhangzik, hogyan viszik el a tolvajok a kulcsnélküli rendszerekkel szerelt autókat: