2022. augusztus 18. | 09:30

Nem titok, hogy a KRESZ-vizsga minden jogosítványt szerezni kívánó ember életében eljön egyszer, és rengeteg kérdés lengi körbe. Lássuk, hogy mi a menete a tanfolyam elkezdésétől az első vezetési óráig.

A KRESZ-vizsgára való felkészülésnek 2 főbb módja van, az online és a tantermi képzés. Ezek árban minimálisan eltérőek míg időben teljesen emberfüggő, hogy melyik mennyit vesz igénybe. A tantermi képzés fix, jellemzően életünk 4 hetébe fészkeli be magát, míg az online KRESZ-tanfolyamnál saját magunk oszthatjuk be időnket, megcsinálhatjuk a tantermi tanfolyamnál rövidebb vagy hosszabb idő alatt is.

Használhatok-e ingyenes KRESZ-teszteket?

Az interneten több teszt érhető el ingyenesen, ezek azonban általában nem alkalmasak arra, hogy megfelelően felkészüljön belőlük a vizsgázó. Sokszor nem fedik le a teljes tananyagot. Ráadásul előfordulhatnak kifejezetten hibás kérdések vagy megoldások, amelyek ha rögzülnek, nagyobb kárt csinálnak, mint hasznot.

Hogy néz ki?

Ha már a felkészülési időszak véget ért, ideje, hogy vizsgázzunk. Hogyan is néz ez ki? A gyakorlókérdésekhez hasonló kérdéseket kapunk, amikre természetesen megfelelő választ kell adnunk. A vizsga 55 kérdésből áll, aminek megválaszolására 55 perc kínálkozik. A kérdések között található 1, 2 és 3 pontot érő kérdés is, így alakul ki a végére az 55 kérdésből 75 pont, amiből 65-öt szükséges elérnünk ahhoz, hogy a vizsgánk sikeres legyen. A teszt kitöltése számítógépen történik és az értékelés is azonnali, így egyből kapunk tájékoztatást a teljesítményünkről.

 

Mi történik, ha megbukok?

Nem kell aggódni, ha nem érted el a ponthatárt, hiszen van lehetőségünk újból megpróbálni. Érdemes magunkkal vinni akár egy következő vizsgaalkalom díját ( 4600 Ft - 2022.08. ), hogy ha nem sikerülne, tudjunk mihamarabb időpontot kapni a következőre. A két fontos szempont amit figyelembe kell vennünk:

  1. a képzés kezdetétől tekintve 9 hónapon belül el kell mennünk egyszer KRESZ-vizsgára,
  2. illetve 1 éven belül sikeres vizsgát kell tennünk.

Meddig érvényes?

A sikeres KRESZ-vizsgát követően 2 évünk van sikeresen teljesíteni a forgalmi-vizsgát. Amennyiben ez nem sikerül, meg kell ismételnünk az egész képzést a KRESZ-tanfolyamtól kezdve.

Mit vigyek magammal KRESZ-vizsgára?

A KRESZ-vizsgán mindenképpen legyen nálad egy személyi igazolvány és ügyelj a pontos érkezésre. Inkább indulj korábban, hogy a torlódásokkal vagy nem várt problémákkal együtt is be tudj érni időben. Ezen túl nem hátrány (mint korábban említettem), ha nálad van a következő vizsga díja és szükséges egy legalább 8 osztály teljesítését igazoló bizonyítvány eredeti példánya.

Hogyan igazolom, hogy a vizsgám sikeres?

Ha a KRESZ-vizsgád sikerül az autósiskola automatikusan kap értesítést erről, így ezzel kapcsolatosan neked már nincs teendőd.

Akkor hogyan tovább?

Megkeresed az autósiskoládat, és amint lehetőséged engedi, elkezded a gyakorlati óráidat. Érdemes olyan iskolát választani, ahol elegendő oktató áll rendelkezésre, hiszen így gyakrabban kaphatunk időpontot így hamarabb végezhetünk.

Hogyan igényelhetem vissza a KRESZ-tanfolyam árát?

Az állam maximum 25 000 forintot térít vissza, a sikeres KRESZ-vizsgát tett 20. életévét be nem töltött magyar állampolgároknak, illetve a 20. életévét betöltött gyermekgondozási ellátásban részesülő személyeknek. A visszaigénylés iránti kérelmet a vizsga sikerességétől számítva 1 évig van időnk leadni, amit megtehetünk papíralapon vagy online formában a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító igazgatóságánál.

Ennyi?

Ha sikerült a KRESZ-vizsga, éltünk a visszaigényléssel, akkor már semmi dolgunk, csak a forgalmi vizsgát teljesíteni és már utazhatunk is saját autónk kényelmében.

A cikk megírását segítette és támogatta az online KRESZ-tanfolyamra és a fiatal vezetők képzésére specializálódott debreceni autósiskola, a Neon Autósiskola.

Unsplash