Külföldre utaznál autóval? Ezekre a szabályokra érdemes figyelni!

Közzétéve:
2020-07-05, 05:07

Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz!

A koronavírus-járvány néhány hónapra szinten teljesen leállította az országok közti utasforgalmat. A korlátozások enyhítésével újra megnyíltak a határok, így egyre többen vállalkoznak autós kirándulásokra is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összeállított egy tájékoztatót a különböző országokra vonatkozó beutazási szabályokról.

Az Európai Unión belüli utazás során alapvetően nincs korlátozás a nem kereskedelmi céllal vásárolt termékekre vonatkozóan. Gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, valamint a háziállat utaztatása azonban engedélyköteles lehet. Ha folyamatos gyógykezelés alatt állsz, érdemes igazolást kérned a háziorvostól, mert csak az előírt gyógyszert viheted magaddal.

A veszélyeztett állat-és növényfajokra is speciális szabályok vonatkoznak. Unión belül és kívül is alapvetően tilos a vadásztrófeák és kitömött állatok behozatala. Sokan vásárolnak ajándékként elefántcsontot, teknőspáncélt – ezeket engedély nélkül nem szabad behozni. A szabály megsértése természetvédelmi bírság kiszabásával, vagy akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az Európai Unió területi hatályán belül nem szükséges engedély a jövedéki termékek szállításához, ám mennyiségi korlátokat szabhatnak a hatóságok. Kereskedelmi mennyiségnek számít 800 szál cigaretta, 110 liter sör vagy 90 liter bor is. Egy autóban, az üzemanyagtartályban lévőn felül legfeljebb 10 liter üzemanyag lehet kannában, áll a NAV tájékoztatójában.

csomagtartóban ülő fiatal nők nevetnek
Ahhoz, hogy felhőtlen legyen az utazás, nem árt megfogadni a NAV tanácsait

EU-n kívül utazás esetén figyelembe kell venni a célország törvényeit is, erről a Magyar Nagykövetség kirendeltségein lehet tájékozódni. Az egyik legfontosabb szabály, ha az Európai Unió határain kilépő utasnál 10 ezer euró vagy ennél több pénz van, akkor azt írásban kell bejelentenie az illetékes hatóságoknál.

A fent említett szabályok betartásán kívül, feltétlenül tájékozódj a célországban fennálló járványügyi helyzetről, korlátozásokról, a határon várható ellenőrzésről. Az utazással kapcsolatos információkról a 1819-es NAV Infóvonalon kaphatsz bővebb tájékoztatást.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

10 bakancslistás európai autós kirándulás
2018. június 24.
Szeretnéd bejárni a legszebb európai utakat? Olaszországtól Franciaországon át Izlandig itt van 10 remek tipp, ahol festői környezetben kocsikázhatsz.
Overlanding: Kazahsztáni kalandok
2018. szeptember 06.
80 km/órás sebességgel hasított a homokkal fedett úttesten a magyar páros, mely egyre közelebb jár Szingapúrhoz.

További hírek