2021. október 10. | 10:54

Összeeresztettem az almás navigációt a nagy riválissal, hogy lássam, megállja-e a helyét mellette.

Nem vitás, hogy a Google Maps számít a népszerűbb térképalkalmazásnak a kettő közül. Az interneten fellelhető információk szerint összesen 6,4 milliárd okos mobil van használatban a világban, kb. 72 százalékukon Android operációs rendszer fut, és „csupán” 26% az iOS részesedése, a maradék kb. 2%-on osztozik a többi.

Ez természetesen hatalmas hátrány, ahogy az is, hogy a Google Maps 2005-ben jelent meg, miközben az Apple Maps-re egészen 2012-ig várni kellett. Mindennek a tetejébe olyat is láttam már, nem is egyszer, hogy maguk az Apple készülékkel rendelkezők is a Google termékét használják navigációs célokra, pedig telefonjukon telepítve van az ugyanezt a funkciót elvileg tökéletesen betöltő Apple alkalmazás. A saját térképük esetleg még mindig nagy lemaradásban lenne? Ennek jártam utána.

Elérhetőség

Az Androidot futtató okostelefonokra gyárilag fel van telepítve a Google Térkép, azonban az Apple térképalkalmazását még csak letölteni sem lehet rájuk. Ezzel szemben az iPhone-okra bármikor felrakható a Google Maps az App Store-ból. Ráadásul ez utóbbi potenciálisan az eszközök ~100%-án elérhető (pl. Windows-os mobilon is), míg az Apple Maps kizárólag a vállalat saját telefonjain és egyéb termékein érhető el, Androidra például nem lehet feltelepíteni sem.

Apple Maps 0:1 Google Maps

Funkciók

Az Apple-nél keményen dolgoznak azon, hogy az időbeli lemaradásukat minél hamarabb pótolják, nem véletlenül bukkannak fel egyre sűrűbben Magyarországon is az utakat feltérképező autók és kamerás hátizsákot viselő emberek. Az erőfeszítéseiknek hála a legfontosabb funkciókat elméletileg már maradéktalanul tudja az alkalmazásuk, ám ha a dolgok mélyére ásunk, kiderül, hogy a Google Térkép azért jóval többet tud, főleg Magyarországon.

Mindkét alkalmazás kínál gyalogos és autós üzemmódot, ahogy a tömegközlekedést is támogatják. Azonban az Apple Maps nagy hiányossága a Google-lel szemben, hogy Magyarországon még nincs utcanézet (Google: Street View, Apple: Look Around), bár minden bizonnyal erre már nem kell sokat várni.

Az Apple alkalamzása offline üzemmódot sem kínál, nem lehet térképrészleteket letölteni a telefonra arra az esetre, ha nem lenne internetkapcsolat – ezt a funkciót a Google Térkép régóta tudja. Nagy kár, hogy navigálás közben itthon az Apple nem mutatja az aktuális sebességet, illetve a sebességhatárok kijelzésére sem képes, - pedig ez a funkció kifejezetten hasznos volna.

Az Apple Maps esetében kimaradt ziccer, a felhasználók nem tudnak mások számára hasznos információkat rögzíteni az alkalmazásban (pl. útakadály, sávlezárás, elakadt gépjármű, traffipax stb.). Ezt a szolgáltatást ugyan a Google is a Waze-től tanulta el, de igazán bevezethetnék az almánál is.

Annak ellenére, hogy az Apple Maps tudása alapvetően elegendő lehet a mindennapokban, és természetesen A-ból B-be tökéletesen el lehet jutni a segítségével, funkciók tekintetében bőven van még lemaradása – különösen Magyarországon – a nagy rivális Google-höz képest.

Apple Maps 0:2 Google Maps

Dizájn, átláthatóság, használhatóság

A kevesebb néha több megállapítás a két térképalkalmazás összehasonlítása közben is megállja a helyét. A Google Térkép komplexitását, funkcióinak végtelen tárházát talán nem is lehetne a jelenleginél könnyebben értelmezhető, gyorsabban átlátható módon tálalni a felhasználók számára.

Ezzel szemben az Apple Maps lényegretörőbben mutatja az információkat, mindig csak annyit enged láttatni, amennyire tényleg szüksége lehet az embernek. A látómezőt nem takarják ki annyira a gombok és ikonok, mint a Google Térképnél, valamint kevesebb szolgáltatót és például irreleváns utcanevet listáz.

Az Apple térképe nem traktálja az embert felesleges adatokkal, így átláthatóbb és értelmezhetőbb felületet biztosít a felhasználók számára. Aki csak szeretne A-ból B-be eljutni, az Apple megoldását használhatóbbnak fogja találni a Google Térkép interfészénél.

Apple Maps 1:2 Google Maps

Útvonaltervezés, becsült érkezési idő kijelzés

Egy felhasználó számára - aki csupán navigálni szeretne - mégiscsak az a legfontosabb egy térképalkalmazás esetében, hogy az az előzőleg beállított kritériumoknak megfelelően (pl. fizetős utak elkerülése) a lehető legrövidebb és/vagy leggyorsabb útvonal vigye a céljához.

Ebben mindkét alkalmazás nagyon hasonlóan teljesít, a becsült érkezési idők és a felkínált útvonalak tekintetében is közel azonos teljesítményt nyújtanak. Az útvonalak újratervezésében sincsenek nagy különbségek, ugyanakkor a tervezettnél gyorsabb utak megtalálásában és felkínálásában mindkét alkalmazás elmarad valamelyest a Waze-től.

Apple Maps 2:3 Google Maps

Összegzés

Az összehasonlítást objektív pontozásos módszer alapján a Google Maps nyeri, amely megkérdőjelezhetetlenül továbbra is az egyik legjobb ingyenes térképalkalmazás a piacon. Ez nem jelenti azt, hogy az Apple Maps nem lenne jó, csupán kevesebbet tud, legalábbis egyelőre, legalábbis Magyarországon. Funkcióinak száma ugyan csekélyebb, mégis a felhasználóbarát megjelenésének köszönhetően funkcionalitásban egyesek számára jobb és vonzóbb lehet a Google Térképnél.

Nézd meg az alábbi videót, amelyben 11 olyan Google Maps funkciót mutatunk be, amelyet kevesen ismernek, pedig igazán nélkülözhetetlenek!