2022. február 03. | 11:18

A Google Térkép ma már sok szempontból túlszárnyalja a Waze-t, de még mindig van, amit utóbbi sokkal jobban csinál.

Annak ellenére, hogy ma már a Waze (ejtsd: véz) is a tech-óriás Google-höz tartozik, semmi nem tiltja, hogy időről időre összehasonlítsuk őket. A kifejezetten autóvezetők számára kifejlesztett navigációt még 2008-ban készítették izraeli programozók, majd viszonylag rövid idő alatt befutott és világszerte hatalmas felhasználó-bázist sikerült elérnie.

A startup zseniális újítása elsősorban az volt, hogy az adatgyűjtést kiszervezte a közösségbe. A felhasználók a navigáció használata közben beszámolhattak az utakon tapasztaltakról, így nyújtva minden korábbinál pontosabb és aktuálisabb adatokat az út- és forgalmi viszonyokról a többi közlekedő számára.

Miután a konkurencia legyőzésének egyik kiváló módja a felvásárlás, ezért a Google öt évvel később közel 1 milliárd amerikai dollárért megszerezte a startupot. Ennek ellenére a Waze-nek sikerült önálló platformnak maradnia és megőriznie egyediségét, funkcióit, valamint a felhasználóit is.

Persze az utóbbi időben maga a nagy Google is számtalan olyan új funkciót épített be a saját navigációjába, amelyet a Waze-től vett át, de az izraeli app hosszú éveken át sokkal jobban szolgálta az autósok igényeit. Lássuk, miben tud többet még ma is a Waze a korábbi nagy riválisnál.

1. Autóhoz rendelhető autópálya-matricák

Zseniális funkció, hogy meg lehet adni az autóra megváltott érvényes matricákat. Így a navigáció automatikusan csak olyan utakon vezet végig, amelyekre van érvényes úthasználati jogosultság. Ráadásul nem csak Magyarországra, hanem valamennyi európai útvonalra megadhatók a matricák, sőt, különböző behajtási engedélyeket (pl. lezárt városrész, szigorított környezetvédelmi zóna stb.) is hozzá lehet rendelni az autóhoz.

Waze autópálya matrica hozzáadása
Kép: Waze

2. Kiválasztható a preferált üzemanyagtípus

Ha beállítod, hogy az autóba milyen üzemanyagot kell tankolni, akkor a térképen csak azok a töltőállomások bukkannak fel, amelynél az kapható. Ez elsősorban azoknak lehet hasznos funkció, akik nem hétköznapibb benzint vagy gázolajat keresnek, hanem mondjuk LPG-t.

A kilistázott benzinkutak sorrendje távolság és ár szerint is rendezhető, sőt, beállítható az is, hogy csak a preferált kútláncot mutassa. Sajnos speciális üzemanyagokra nem szűrhető, például CNG nincs, de az ektromos töltőállomásokat képes megmutatni, amelyhez a keresőmezőt kell használni.

3. A navigáció hangjában végtelen lehetőségek rejlenek

Engem kifejezetten idegesíteni szokott vezetés közben a navigáció hangja és rendszerint le is tiltom az instrukciókat, kizárólag az értékesítések hangjai vannak engedélyezve, nehogy lemaradjak egy sebességmérésről vagy más hasonlóan fontos információról. Ugyanakkor a Waze új szintre emelte a hangbeállítási lehetőségeket, így a magamfajták is megtalálhatják a szimpatikus audio-mitfahrert.

Waze egyedi hangutasítások beállítása
Kép: Waze

Egyedi hangfelvételek is készíthetők, így akár a saját magunk által felmondott instrukciókat is hallgathatjuk menet közben, de ugyanerre megkérhetjük a kedvesünket is, ha inkább az ő búgó hangjára autóznánk. Az elkészült hangfelvételt aztán megoszthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel is.

4. Egyedi figyelmeztetés a sebességhatár túllépésénél

Ahogy a Google, úgy a Waze is képes kijelezni navigálás közben az aktuális sebességet és/vagy az adott útszakaszon érvényes sebességhatárokat. Mindkettőben beállítható egy audióvizuális figyelmeztetés arra az esetre, ha figyelmetlenségből átlépnénk a megengedett sebességet, de a Waze-ben arra is van lehetőség, hogy beállítsuk a figyelmeztetés érzékenységét. Megadható a túllépés még engedélyezett mértéke kilométer/órában vagy százalékban, aminek köszönhetően a valós forgalomban is alkalmazható a funkció.

Waze egyedi sebességhatár-átlépés figyelmeztetés
Kép: Waze

5. A többi waze-er megjelenítése

Elszigetelt, modern nagyvárosi világunkban kifejezetten örömteli, ha egy közösség részének érezhetjük magunkat. Waze-ernek nevezik azokat a felhasználókat, akik regisztráltak és bejelentkezve használják az alkalmazást. A térképen automatikusan láthatjuk azon közlekedőtársainkat, akik szintén használják a Waze-t és ugyanúgy ők is láthatnak minket, igaz, 5-10 perces késleltetéssel a személyiségi jogok védelme miatt.

A megjelenített ikonunk testreszabható, sőt, az éppen aktuális hangulatunk is megosztható a többiekkel. Üzenetet is írhatunk az appon belül Waze-es autóstársainknak és a Facebook-ismerőseinkkel is kapcsolatot létesíthetünk. A funkció természetesen letiltható, így mások számára láthatatlanok maradhatunk, ha úgy jobban tetszik.

6. Indulásra figyelmeztetés

A Waze képes arra is, hogy jelezzen neked pontban akkor, amikor ideje volna elindulni az adott célállomásra. Ha engedélyezve van az alkalmazásban a naptárszinkronizáció és az eseményhez az időpont mellett a pontos helyszín is rögzítve van, akkor az aktuális forgalmi- és útviszonyokhoz igazodva értesít a navigáció az elindulás esedékességéről. Ezt meg tudja csinálni a Facebook-eseményekkel kapcsolatosan is, amennyiben a Waze és a FB-profilod össze van kapcsolva a navigációban.

Az indulásra figyelmeztetést már a Google Maps is tudja, de a funkció egyelőre csak az iOS operációs rendszert futtató eszközökön érhető el.

Waze figyelmeztetés elindulásra
Kép: Waze

7. Modernebb, jópofább és egyben használhatóbb dizájn

Sokan megjegyezték már, hogy a Waze-nek kissé „képregényes” megjelenése van vagy olyan, mintha gyerekek rajzolták volna. Az az igazság, hogy az alkotói annak idején tudatosan törekedtek a megkülönböztethetőségre, arra, hogy a navigációjuk teljesen egyedi dizjánvilágot kapjon. Szubjektív, de nekem jobban bejön a Waze arculata és a különböző figyelmeztetések ikonjainak grafikája.

Ami viszont sokkal fontosabb a megjelenésnél, az a használhatóság. A Google Térkép – valószínűleg a komplikáltsága okán – nehezebben átlátható, bizonyos funkciók elérése és megtalálása akadályozott. A Waze sokkal intuitívabb, használata már elsőre is könnyebb azok számára is, akik először veszik kezükbe az alkalmazást.

Waze szép egyedi dizájn
Kép: Waze

+1 Gyorsabb útvonal-újratervezés

Saját és ismerősi tapasztalatok alapján, illetve internetes fórumokon megosztott vélemények szerint a működési elvének köszönhetően a Waze gyorsabban reagál a forgalmi viszonyok változásaira. Egyszóval a dugót, a feltorlódott kocsisorokat könnyebben el lehet kerülni a segítségével. Természetesen a Google Térkép is valós idejű körülmények alapján navigál, ám sokkal nagyobb mértékben támaszkodik a statisztikai adataira.

Így fordulhat elő, hogy a Google Maps-ben egy 10 percesnek jelzett dugó végül a duplája, vagy az, hogy egy zsúfolt útvonalon történő haladáskor ritkán ajánl fel gyorsabb utakat. Én személy szerint sokszor haragszom is rá, amikor hagyja, hogy egy bedugult útvonalon vesztegeljek. Ilyenkor úgy érzem, hogy meg sem próbál alternatív irányt keresni számomra.

Összegzés

Ennek az írásnak nem volt célja ítélkezni és kimondani, hogy a Waze összességében jobb, mint a Google Térkép, csupán ki szerettem volna emelni azt a néhány funkciót, amiben szerintem a Waze jobb, illetve bemutatni azokat, amelyekben többet nyújt. Természetesen számtalan olyan funkciót tud felmutatni a Google Térkép is, amelyre a Waze egyáltalán nem képes, és az is igaz, hogy sok tulajdonságában, képességében és megbízhatóságában bőven túlszárnyalja azt.

Amennyiben a Waze nem opció számodra, íme néhány hasznos tipp a Google Maps könnyebb használatához.