péntek - 2023. szeptember 29.
14.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A leghalálosabb forgalmi szituációk és hogyan kerüld el őket – 1. rész

2020. március 15. | 13:50

Az autózás veszélyes üzem, de egy kis odafigyeléssel kivédheted a leginkább balesetveszélyes forgalmi szituációkat.

Most nem az autóbalesetekről általánosságban lesz szó, hanem azokra a balesetekre, forgalmi szituációkra szeretném felhívni mindenki figyelmét, amelyek a legtöbb halálos áldozatot követelik az utakon. Ha az itt felsorolt helyzeteket el tudod kerülni vagy ki tudod azokat védeni, akkor jó eséllyel te is épségben hazaérsz. Jusson el ez a cikk a lehető legtöbb emberhez!

Úgy fordulsz ki a főútra, hogy csak balra nézel

Hányszor előfordul, hogy valaki úgy fordul ki a mellékútról a főútra, hogy csak azt ellenőrzi, hogy jönnek-e balról abban a sávban, amelyet majd használni kíván. Sajnos sokszor találkozom ezzel a hétköznapokban, ha valaki mellett ülök. Mindig szóvá is teszem a dolgot és megkérdezem, hogy mi van akkor, ha éppen előzésben van egy másik autós?  Ilyenkor általában a hallgatás meg a pislogás a válasz, mert rájön az illető, hogy igazat szóltam. Ugyanis az előzőnek is elsőbbsége van, hiszen védett útvonalon közlekedik. Aki előz, általában nagyobb sebességgel közlekedik, hatalmas baleset lehet a dologból, főleg, ha lakott területen kívül történik.

Nem adod meg az elsőbbséget a téged előzőnek

Közlekedsz a főúton városon kívül, de a nagy forgalom miatt a megengedett 90 helyett csak 50-60-nal araszoltok. Nem gond – gondolod magadban - hamarosan amúgy is le akarsz kanyarodni balra, nem kezdesz már előzésbe. Csakhogy 15 autóval hátrébb egy 4,2 literes V8-as motorral szerelt Audi A8 nem akar tötymörögni és egyébként is siet, ezért kielőz. A sofőr padlóig tapossa a gázt, az automata váltó visszapakol egyesig, az autó megindul. Mire melléd ér már 160-nal megy, pechedre azonban te pont akkor érsz a mellékúthoz, ahol balra kanyarodnál. Nem számítasz a gyorsan érkező Audira.  Csatt, mindössze ennyi életed utolsó momentuma. Az Audinak volt elsőbbsége a gyorshajtás ellenére, te vagy a hibás és meghaltál.

A fa vagy az oszlop adja a másik pofont

Új kocsit vettél, a barátaidat pedig ráveszed egy körre, mert feltétlenül látniuk kell az új szerzeményedet. Fiatal vagy, ég benned a bizonyítási vágy és imponálni akarsz a csajoknak. Hideg van, az utak csúsznak, a kocsidon persze nyári gumik vannak. Nem volt időd/pénzed/akaratod jobban tapadó téli garnitúrát beszerezni. A kocsidban egy 400 lóerős motor dolgozik, ha korábban kiiktatták a sebességkorlátot, akár 300 km/h-ás sebességre is képes. A síkosság ellenére úgy döntesz (ez lesz életed utolsó döntése), hogy elereszted a lovakat, a mutató a 140-es értéken akad ki, amikor az autód az út menti fáknak csapódik. Te és egy utasod meghal. Te magadnak kerested a bajt, de elvettél egy ártatlan életet és tönkretettél egy családot. Érdemes volt gyorsan hajtani és vagánykodni?!

Frontálisan karambolozol

Az egyik legveszélyesebb szituáció, amely az utakon előfordulhat veled, hogy egyszer csak egy sávban találod magad a szembejövővel. A kialakult szituáció oka lehet az, hogy a szemből érkező defektet kap, rosszul lesz, elbambult vagy rosszul mérte fel a szituációt és ott kezdett előzésbe, ahol nem kellett volna. Hirtelen kell reagálnod, a frontális karambol elkerülésére és a jó döntés meghozatalára csak tizedmásodperceid vannak. Hogy elkerüld a szabálytalanul érkezőt satufékezel és hirtelen kormányzol. De vigyáznod kell, mert amint az útpadkára érnek a jobb oldali kerekeid, könnyen elveszítheted az uralmat az autó felett az oldalankénti elérő tapadás miatt és megpördülhetsz! Ez főként ESP és/vagy ABS + fékerőelosztó nélküli autósokat érint. Ha az autódban nincsenek meg a ma már alapvető biztonsági rendszerek, akkor gyengén fékezz és próbáld egyenesben tartani az autót a kikerülő manőver közben.

Áthajtanak a piroson és oldalról neked mennek

Zöldre vált a lámpa, te pedig pont lendületből érkezel a kereszteződéshez, vissza se kell váltanod, egyből tovább tudsz indulni. Ezzel semmilyen szabálytalanságot nem követsz el. Te nem, de a keresztforgalomban érkező autós igen, aki még éppen át akart érni a zöldön/sárgán, csak már nem sikerült és hiába nyomta, csak a piroson jött össze. Sajnos az útjába kerültél és nagy tempóval köszön be oldalról. Ő a hibás, de te húzod a rövidebbet, mert míg a szabálytalankodónak ott a saját autójának az orra, ami védi őt, téged csak az A-oszlop és az ajtó óv több, de inkább kevesebb sikerrel. Tudom, ez már a paranoia szintje, hogy zöld jelzésnél is gyorsan bekukkantasz jobbra és balra is, de hidd el, nagyon megéri figyelni. Ha már fél perce zöld a lámpa, maximum azokra kell számítanod, akik teljesen benézték a pirosat, ez ritka, de a váltás pillanatában nagyon benne van a szituációban, hogy valaki még éppen át akar érni. Ekkor jobb nem keresztezni az útját annak, aki áthajt a piroson.

Kvízjáték: Ismerd fel a 8 raliautót! TOP 3+1 skodálatos masina, avagy 4 különleges veterán Škoda autó és terepjáró – 2. rész

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!